Krunu svake maslinarske godine predstavlja tradicionalna berba maslina, što je posebno izraženo upravo u Istri koja je osmu godinu zaredom proglašena najjačom maslinarskom regijom u svijetu u prestižnom vodiču Flos Olei. Jednako tako, berba maslina predstavlja i prvi korak u organizaciji tradicionalne manifestacije Istravirgin najavljene tijekom simbolične berbe u masliniku brenda Salvela u Barbarigi, kojoj su se pridružili novinari i influenceri. Cijeli proces berbe završio je preradom i degustiranjem ulja u Uljari Vodnjan.

Dani mladog maslinovog ulja posvećeni svijetu vrhunskog maslinovog ulja, njegovoj proizvodnji, uporabi i inovacijama, ove će godine biti održani po 17. put, ali u potpuno novom, još atraktivnijem izdanju i uz prisutnost vrhunskih svjetskih stručnjaka. To će zasigurno izazvati dodatni interes zaljubljenika u masline i maslinova ulja te sve gastronomske kombinacije koje ono nudi.

“Jedna od karakteristika ovog događaja je prezentacija istarskih maslinara koji premijerno izlažu maslinova ulja netom završene berbe. Ta ulja predstavljaju autentičnu sliku regije i bit će dostupna za kušanje i kupnju. U susretima s maslinarima svaki posjetitelj će imati priliku otkriti tajne proizvodnje i uspjeha istarskog maslinovog ulja i uživati u raznolikosti palete koju Istra nudi”, rekla je Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio iz Agroturista tijekom berbe maslina sorte istarska bjelica u masliniku s nekoliko tisuća stabala maslina, a koje su isto popodne u Uljari Vodnjan pretvorene u ulje.

“Više od sto godina prerađujemo masline u ovoj uljari. Tijekom godina se mijenjala samo oprema koja se stalno modernizira pa danas možemo reći i da smo jedna od najsuvremenijih uljara u Istri“, pojasnio je cijenjeni istarski agronom i tehnolog Edi Družetić. Pohvalio se i s dva zlatna odličja pristigla s najvećeg svjetskog natjecanja iz New Yorka za ulja koja nastaju upravo u Uljari Vodnjan gdje prerađuju svoje masline sa 45 hektara maslinika, ali i plodove od oko tisuću maslinara koji dolaze k njima. „Dnevno možemo obraditi do 70 tona, što je u prosjeku 3 tone maslina na sat, i svakome nastojimo napraviti ulje u maksimalno 24 sata. Pritom dobivena količina ulja ovisi o sorti, ali u prosjeku ona iznosi od 10 do 20 posto“, pojasnio je Družetić.

Dani mladog maslinovog ulja ove će godine trajati od 24. do 26. studenoga, kada se ujedno obilježava i Svjetski dan stabla masline prema UNESCO-u. Direktor programa Istravirgina Hrvoje Petrić ukazao je na činjenicu da je Istra mala regija s jako puno vrhunskih maslinara, što su potvrdila mnogobrojna ocjenjivanja i natjecanja širom svijeta. “S obzirom na to da se u količinama ne možemo natjecati s velikim regijama, smatram da se više trebamo koncentrirati na razvoj ovog vrhunskog premium proizvoda i vidjeti koje su mogućnosti kretanja prema intenzivnijem ekološkom uzgoju u budućnosti, ali i boljoj međunarodnoj prepoznatljivosti i promociji”, rekao je Petrić.

Dodao je da su masterclassovi za kuhare, chefove, vlasnike restorana, ali i same maslinare, kao i oil bar i brojne degustacije samo dio bogatog programa koje očekuje posjetitelje na Danima mladog maslinovog ulja. Za maslinare je Istravirgin savršena prilika za nova poslovna partnerstva, otkrivanje novih proizvoda i promociju izvrsnosti na međunarodnoj razini, a za sve ljubitelje dobre hrane, visokokvalitetnog maslinovog ulja i za one koji žele otkriti izvanredan svijet ovog jedinstvenog proizvoda prilika da kroz tri dana urone u jedinstveno gastronomsko iskustvo.