Što je to zima bez kiselog kupusa. Posebno u Istri, i posebno sada u sezoni kada kreću domaće kobasice. Baš zato je Turistička zajednica središnje Istre nedavno pokrenula kulinarsku manifestaciju pod nazivom Draga nam je zima dok kapuza ima! Do 19. prosinca u konobama i restoranima na njihovom području moći će se kušati jela s kapuzom koja su pripremili njihovi vrijedni ugostitelji. Bilo da su to domaće kobasice, ombolo ili sasvim nešto treće.

A u akciju se uključila i najveća tvrtka na ovom području koja nudi kiseli kupus – Ciburiproduct. Oni su ugostiteljima za ovu gastro manifestaciju odlučili donirati njihov izvrstan kiseli kupus po kojemu su itekako poznati. Svojedobno smo ih posjetili u njihovom pogonu nedaleko Pazina.

Dean Matić, vlasnik tvrtke poveo nas je u obilazak i ispričao nam kako je sve krenulo. On je sada već treća generacija u obitelji koja se bavi ovim poslom. Imali su na početku puno proizvoda dok nisu uvidjeli da je kiseli kupus njihov glavni adut. Danas rade na 45 hektara zemlje i uz kupus sade krumpir, repu i luk. Njihove proizvode možete vidjeti diljem Hrvatske, a izvoze u Sloveniju i Austriju. Više u nastavku.