Danas u Istri teško da ćete kušati lošu malvaziju. A brojne će vas oduševiti. Nas je tako primjerice oduševila Terzolova malvazija. I ne bez vraga. Ipak je to i Decanter prepoznao prije godinu dana. Tada je njegovu zlatnu medalju dobila Terzolo macerirana malvazija Campi del bosco iz berbe 2019. godine.

Kako rade nagrađivana vina objasnio nam je diplomirani enolog Roberto Terzolo, treća generacija ove vinske obitelji s Poreštine. Njegov djed Petar krenuo je s tim poslom još pedesetih godina prošlog stoljeća. Sredinom devedesetih vinariju preuzima Robertov otac Serđo. Na Vinistri 1997. godine njihova malvazija osvaja zlatnu medalju. Deset godina kasnije i Roberto je sa svojom malvazijom postao šampion Vinistre.

– Na malvaziju smo jako ponosni jer smo više puta nagrađivani. Od nje radimo tri tipa vina- svježu malvaziju, maceriranu malvaziju i pjenušac od malvazije. Našu maceriranu malvaziju su ljudi prepoznali i to su nagradili, kaže nam Roberto na svom imanju i detaljno objašnjava kako ona nastaje. Poslušajte i sami kako oni to rade i što sve kriju u selu Brčići gdje su se smjestili njihov podrum i kušaonica. Uz vino proizvode izuzetan med iz vlastitih košnica te vrhunsko ekstra djevičansko maslinovo ulje.