Biodinamika je nekima samo pojam, a zapravo nemaju ideje što bi to bilo. Baš zato nam je Dijana Posavec iz Centra dr. Rudolf Steiner objasnila da se radi o nadstandardu ekološkoj poljoprivredi.

– To je najstariji oblik uzgoja na svijetu. To je i certificirana proizvodnja koja ima najstariji i najstroži certifikat. Veliku pažnju daje se očuvanju tla, povećanju humusa  i organske mase u tlu. Za razliku od ekološke i konvencionalne poljoprivrede koja na to nema fokus, objasnila nam je. U određeno doba godine rade se određeni pripravci od biljaka i oni od životinjskog podrijetla.

A da bi postali biodinamički certificirani proizvođač, barem tri godine morate biti u sustavu eko proizvodnje. Onda slijedi prijelazni period od dvije do tri godine, ovisno što se proizvodi da bi se zatražila kontrola biodinamike i zemlje. A za hobiste koji imaju samo svoj vrt, jednostavno krenite u to.

– Naš centar ima dovoljno literature i rado ćemo svima pomoći, kazala je ova stručnjakinja. Više o biodinamici i pripravcima u prilogu.