Bili smo na Vodnjaštini, obitelj Pereša i Vitasović drže tri i pol hektara vinograda. Malvazija, muškat žuti, teran i merlot spremni su za berbu.

Vina će biti dovoljno, bez obzira na štete koje su ptice ostavile za sobom. U podrumu obitelji Vitasović preradi se oko trideset tisuća kilograma grožđa, ovisno o godini.

U vinogradima u Radeki Polju ove godine odlučili su se za strojnu berbu grožđa. Učinak stroja je varijabilan, ali uz dobru armaturu i pravilne razmake sadnje s dobro odrađenom zelenom rezidbom, u deset sati može se pobrati šest do sedam hektara vinograda.

U Šegotićima, u vinogradu obitelji Siljan, bere se cabenet i merlot. Josip Siljan naglašava kako je život na selu mukotrpan, te kako život na selu nije bajka. Za vrhunsko vino treba se dobro pomučiti. Prinosi su otprilike oko dva i dvadeset kilograma na merlotu i nešto manje na cabernetu.