Sve je spremno za 29. izdanje manifestacije Vinistra koja će se od sutra do 7. svibnja 2023. održati u porečkoj dvorani Žatika. Okupljanje je to svih onih koji nešto znače na vinskoj sceni kako bi uživali u vrhunskim vinima 80 istarskih vinara.

Vinistra je i ove godine za istinske hedoniste pripremila dvije pop-up zone – Vinistrina vinoteka i gourmet zona. U vinoteci uz kupnju omiljenog vina možete iskoristiti vaučer od pet eura koji se dobije uz ulaznicu. U ekskluzivnoj gourmet zoni u petak, 5. svibnja, očekuje vas sljubljivanje koktela i sireva. U subotu, 6. svibnja pak, ljubitelji cigara i jakih alkoholnih pića uživati u ovoj jedinstvenoj kombinaciji. Sva tri dana sljubljivat će se vino i hrana, birani istarski zalogajčići s potpisom Plave Lagune i naresci Histrisa.

Vinistra 2023. – naglasak na održivost i kvalitetu

I ove godine moći će se kušati sve nagrađene malvazije iz Istre i svijeta uz stručno vodstvo poznatih sommeliera na izlagačkom štandu Svijet malvazija. Sala na katu iznad izlagačke dvorane rezervirana je za stručna događanja. Tamo će već u petak, 5. svibnja, dr. sc. Marijan Bubola govoriti o sustavu zaštićenih oznaka izvornosti i zemljopisnog porijekla EU kod vina. U subotu će grupa agronoma pričati o održivom vinogradarstvu koji je hit u svijetu.

Istog dana bit će riječi i o tehnologiji u proizvodnji rakije, procesu od berbe do destilacije te o tehnologiji pripreme primarne sirovine i tehnologiji očuvanja kvalitete komine uz predstavljanje proizvoda tvrtke DES – Marin Žulj.

Stručni dio u subotu završava degustacijom Decanterom nagrađenih vina s Kvarnera u organizaciji Turističke zajednice Kvarnera i udruge Vina Kvarnera.

Izbjegnite gužve, ulaznice kupite online putem Vinistrinog webshopa
Šećer dolazi na kraju, u tom stilu će u sali za stručna događanja izgledati nedjeljni program kojeg otvara degustacija istarskih kupaža pod voditeljskom palicom Tomislava Mikinca, sommeliera Hrvatskog sommelier kluba, a kako umjetnom inteligencijom do boljih vina otkrit će dr. sc. Ivana Rendulić Jelušić.

Nedjelja završava radionicom “5 za 5 studija vinarstva”, na kojoj će dr. sc. Mario Staver, pročelnik Poljoprivrednog odjela Veleučilišta u Rijeci predstaviti nagrađena vina studenata koji su znanja stjecali na ovoj visokoobrazovnoj ustanovi.U tjednu održavanja Vinistre porečki ugostitelji pripremili su posebne jelovnike s pićem dobrodošlice, a na porečkoj rivi 5. i 6. svibnja pravi warm-up uoči dva atraktivna koncerta, u petak nastupa Night Express, a u subotu Gustafi.

Dobra je vijest da se ulaznice za 29. Vinistru i radionice od ove godine mogu se kupiti online, a najiščekivanija vinska manifestacija u ovom dijelu Europe nikad nije imala bogatiji program.

 

Radno vrijeme sajma:

Petak od 13:00 – 19:00 sati

Subota i nedjelja od 11:00 do 19:00 sati

 

Cijena ulaznica:
Jednodnevna – 25 EUR

Trodnevna – 60EUR

Radionice – sala za stručna događanja
I ove godine u sklopu manifestacije održavamo zanimljive radionice poučnog karaktera. Svi predavači su profesionalci u svojem sektoru koji su pomno izabrani.

Svoje mjesto na radionici potrebno je rezervirati unaprijed (vrijedi za radionice koje se održavaju u Sali za stručna događanja).