U jeku je berba maslina koja će se ove godine očito odužiti. Na sve strane vrijedni maslinari beru jako dobar urod ove godine bez obzira na sušu, a uljare ga prerađuju bez prestanka. Isto je i na sjeveru Istre gdje svoje masline bere Elvis Fekete. I dok se drugi bore s radnom snagom koje nema, Fekete s time nema problema. Njegove masline beru brojni volonteri koji dolaze u Istru na njegovo imanje u ovo doba. Zajedno beru masline koje se potom prerađuju u obližnjoj uljari Ipša u Ipšima. A njegov maslinik gleda na uljaru i imanje jednog od najboljih maslinara na svijetu. 

Maslinik na obroncima ponad Mirne
Spoj raznih sorti daje savršen blend

– Puna mi je kuća ljudi iz cijelog svijeta i ovdje će se za vrijeme berbe izmijeniti 10 nacija. Razgovaramo o temama koje se više ni ne dotiču grada. Lokalne su to teme ovog kraja. Oprtalj, na čijem području imamo malinik, ima danas više stranih državljana kao stanovnika. Susjed mi je oceanograf iz Münchena, kuću mi renta šumarski inženjer sa sjevera Francuske, u Oprtlju živi udomiteljska obitelj koja je udomila više od 300 djece. Mala čuda se događaju u ovim selima i ono što mi daje nadu da i ja dam svoj doprinos radu u zajednici. To mi nedostaje iz grada, ističe Fekete. Veli da ovi maslinici i spoj svih sorti daje najkvalitetnija ulja u Hrvatskoj iako je maslinik jako zahtjevan za berbu, ali i održavanje. Zato su mnogi od njega odustali. Ali Fekete u njemu vidi nešto više. 

U berbi je važna marenda
Pogled na uljaru i Ipše

-Razumijem ovaj maslinik i zašto je posađen na ovaj način. I opet ćemo dobiti zlatnu medalju jer ćemo dobiti savršeni blend, kazao je Fekete koji je veliki zagovornik održivosti u poljoprivredi, ali i općenito u načinu života. Njegove poruke pogledajte u narednim minutama.