Gotovo 500 eno-gastro entuzijasta okupilo se na prvom izdanju Teran Wine&Walka te uživalo u bogatoj ponudi terana nagrađivanih lokalnih vinara, ali i prirodnim ljepotama Motovuna.

Kušanje najboljih terena

Na 12 kilometara dugom vinskom pješačkom pohodu brojne domaće i strane posjetitelje dočekala je ponuda devet vinara i sedam ugostitelja na sedam okrijepnih stanica. Šetači su tako uživali u vinima Novaka, Fakina, Valente, Fachina, Bertoše, Benvenutija, Tomaza i Roxanicha te vinarije Vina Vorić iz Buja.

Teran i istarski specijaliteti

Gastronomske specijalitete, primjerice bruschette s namazom od tartufa, fritaju s gljivama, paštu sa šugom od divljači, istarsku maneštru i brojne druge, za goste su pripremali Miro Tartufi, Konoba Fakin, Istra Food Event & Fakin, Agroturizam Tikel, Konoba Pod Voltom, OPG Radošević i Vila Soši.

Prilika za dobro druženje

„Teran Wine&Walk prvi je klasterski event koji smo organizirali u Motovunu, a kao rezultat našeg ovogodišnjeg pridruživanja klasteru sjeverozapadne Istre. Poznato je koliko je ova sorta važna za naše područje te koliko su naši vinari cijenjeni i uspjeh koji ostvaruju na raznim domaćim i međunarodnim natjecanjima.

Pitoreskni Motovun

Sa čašom u šetnju

Tako su na najvećem i najvažnijem svjetskom ocjenjivanju vina, Decanter World Wine Awards, ove godine osvojili 16 medalja, a čak dvije vinarije osvojile su zlatne medalje upravo za teran. Stoga smatram da je logičan korak bio organizacija eventa posvećenog ovoj sorti, a koji će istovremeno promovirati i ostale ljepote i ponudu destinacije. Pohvale posjetitelja te zadovoljstvo naših vinara i lokalnih ugostitelja dokazuju da je manifestacija bila i više nego uspješna. Veseli me i činjenica da osim posjetitelja iz raznih dijelova Hrvatske imamo i brojne goste iz inozemstva“, izjavio je David Matković, direktor Turističke zajednice Općine Motovun.

U motovunskom tunelu

Šetnja po pitoresknim vinogradima s pogledom na Motovun i dolinu rijeke Mirne, a pogotovo prolazak kroz tunel Motovun, najduži tunel na trasi Parenzane, oduševila je sve šetače. Tijekom prolaska zacrtane ture, osim kušanja ove popularne sorte i ostalih lokalnih delicija, uživali su u prirodnim, povijesnim i kulturološkim ljepotama ovoga kraja. Šetnja do vrha Monte Šandrin, posjet mjestu Brkač, poznatog po arheološkim nalazima koji sežu u antiku te dolazak do vrha brda Šublenta, kojim dominiraju crkvica Rođenja Blažene Djevice Marije podignute u 17. stoljeću, obilježili su trasu prvog Teran Wine&Walka. Šetači su ovaj vinski dan zaključili na after partyju kod vinarije Roxanich gdje je za zabavu bio zadužen DJ Hoky.

Opravdalo očekivanja

Brojne okrjepne stanice

Prvo izdanje ove manifestacije opravdalo je sva očekivanja i još jednom dokazalo kako razvojem i unapređenjem ponude te kvalitetnim sadržajem, koji su rezultat odlične suradnje svih dionika turističkog klastera sjeverozapadne Istre, a kojem su se ove godine priključili Motovun, Oprtalj i Grožnjan, mogu privući domaći i strani posjetitelji i izvan glavne turističke sezone.