Dani otvorenih vrata agroturizama Istre spajaju gastronomiju, kulturu i običaje. Trinaest agroturizama, kroz studeni, vikendima nude meni po promotivnoj cijeni. Jedan od njih je i agroturizam Sia u Guranu, jedan od prvih agrotuzizama na našem području.

Mi smo otvorili 1991. godine i tada sam ja imao farmu, a moja supruga obrt. Tada je došlo vrijeme da se to može spojiti pa smo se mi opet oženili. Ali ovaj put poslovno, a ne ljubavno. Dosta smo učili, imali smo dosta edukacija. Po stotinu sati u smo slušali u Poreču, išli u Italiju i sve to  da se ne bi griješilo i da bi stekli neko iskustvo koje uglavnom i jesmo stekli. – FRANKO CETINA,  agroturizam Sia

Domaća hrana u agroturizam dolazi iz obližnih štala koje su trenutno prazne jer su ovce na ispaši.

Agroturizmi su mali muzeji istrijanskega težaka. Osim gastronomije, bit svega je očuvanje kulture i tradicije. Obitelj Ferlin u agroturizmu ima izložene istarske nošnje koje je Nevenka Ferlin sama sašila.

Sudeći po svemu, naši agroturizmi imaju što pokazati. Spojili su poljoprivredu i turizam, a za plasman svojih proizvoda ne trebaju nekog trećeg, sve plasiraju na svome stolu. Gosti, strani i domaći prepoznali vrijednost domaće špeže i uvijek se rado vraćaju.