Nakon godine pauze brojne siroljupce obradovala je vijest da će se održati Festival sira u Savičenti. Bila je to fešta za sve gušte zbog čega su svi željni dobrog istarskog sira došli na placu početkom rujna. Devet sirara došlo je s kravljim, ovčjim, kozjim i miješanim sirevima, a posjetiteljima je bilo da se odluče što im najviše paši. Na festivalu su izlagali Sirana Zlata, Sirana Majcani, Vesna Loborika, OPG Sia, Sirana Orbanić, Stancija Kumparička, OPG Macan, OPG Peršić, OPG Maliki i Sapori Istra.

Stručni ocjenjivači odlučili su pak da sirana Majcani iz Buzeta ima najbolji jogurt od borovnice, a Vesna Loborika  najbolji kravlji sir. A nije puno toga ostalo našim sirarima na zalihama jer je ova sezona bila toliko dobra da su prodali gotovo sve što su i proizveli.

Nakon place i dobre hrane, fešta se tradicionalno preselila u Žlinju gdje se po 21. put birala najljepša koza ili Najkoza. Po običaju birala se najizvornija koza, najsimpatičnija koza te miss Istre. Tako je za naj kozu 2021. godine izabrana koza Bila, vlasnika Franka Sandrića iz Juršići. Prva pratilja je koza Bela, vlasnika Borisa Orlića iz Klarići, a druga pratilja je koza Maza, vlasnika Matea Muškovića. Naj prč je Set, vlasnice Mire Gardaš iz Zrenja koja ujedno ima i najsimpatičniju kozu Čići. Koza Lili, vlasnika Davida Trete iz Galižane, je izabrana za najizvorniju kozu Istre.