U drugoj emisiji vodimo vas na Izbor za naj kozu te Festival sira u Savičentu. Posjetili smo obiteljsko gospodarstvo Stancija Kumparička, gdje obitelj Winkler uzgaja alpske koze. Predstavljamo vam Domaću web tržnicu, aplikaciju Instututa za poljoprivredu i turizam putem koje možete online pregledavati i kupovati domaće proizvode. Bili smo na proslavi drugog rođendana Eko tržnice.

Tradicionalni izbor za naj kozu okupio je deseta uzgajivača koza iz cijele Istre, a za titulu se natjecalo tridesetak koza. Žiri je ocijenjivao i bodovao koja je koza najskladnija, najkompletnija, starosnu dob, uhranjenost te liniju. Titula najljepše koze je ove godine pripala alpskoj kozi Roški, za prvu pratilju odabrana je Roza,  najsimpatičnija koza je Luna, a koza s najvećim cicama Rovinjka. Za najizvorniju istarsku kozu proglašena je koza Lili, a posebna nagrada otišla je Senadu Murtiću za najkompletniju kolekciju koza na izboru, kolekciju burskih koza. Prošlogodišnji mister Frenki obranio je titulu te je ponovno izabran za najprča. Prč s najvećim rogima je Gregor.

Posjetili smo Stanciju Kumparička, obiteljsko gospodarstvo na kojem obitelj Winkler uzgaja alpske koze i bavi se proizvodnjom kozjih sireva vrhunske kvalitete. Otvorena su cijelu godinu, a posjetitelji mogu vidjeti cijeli proces, od mužnje do dozrijevanja sireva te sudjelovati na tečajevima proizvodnje sira.

Nakon tjedna trešanja i tjedna meda, Domaća web tržnica organizirala je i tjedan aromatičnog bilja. Tom prilikom posjetili smoPižanovac, gdje je izgrađen gospodarsko-edukativno-turistički Park Histria Aromatica, centar koji objedinjava put od sjemena do robne marke te Svijet biljaka u Vodnjanu.

Solidarna ekološka tržnica u Puli proslavila je drugu godinu djelovanja na već poznatoj tržnici u Šijani. Model Solidarne ekološke tržnice nastao je u organizaciji udruge Istarski eko proizvod u suradnji s grupom solidarne razmjene, sada solidarne ekološke grupe, neformalne inicijative građana, pa je to zajednička manifestacija potrošača i proizvođača. Solidarna ekološka tržnica je mjesto gdje proizvođači bez posrednika prodaju isključivo vlastite, ekološki uzgojene proizvode.