Braća Chiavalon iz Vodnjana nastavljaju redati priznanja i nagrade za svoje ekstra djevičansko ulje. Tako su krajem travnja osvojili maslinarski Oscar Premio il Magnifico, priznanje za najvrjednija ulja Europe. Na ovo se natjecanje mogu prijaviti svi proizvođači s područja Europe, a cilj samog natjecanja je podići svijest kod kupaca, ali i pomoći nagrađenim maslinarima da budu još vidljiviji na svjetskom tržištu i da što veći broj ljudi zna za kvalitetu koju nude. Ulja ocjenjuje žiri sastavljen od probranih znalaca, a svi uzorci testiraju se na slijepo.
“Sva naša ulja nagrađena su maslinarskim zvijezdama, a čak tri dobila su maksimalne 3. Proglašeni smo za ukupno najboljeg proizvođača u 2022. godini. Danas, nakon što su se dojmovi malo slegli, još nismo svjesni uspjeha kojeg smo postigli. Biti najbolji među najboljim svjetskim proizvođačima iznimna je čast, ali i nagrada za dugogodišnje odricanje i trud cijele obitelji i svih naših vrijednih djelatnika.
Nagrada svih maslinara
Dobiti pak nagradu daleko od doma, baš na dan kada se u našem Vodnjanu održavala 28. Smotra maslinovog ulja poseban je osjećaj. Upravo smo na toj smotri krenuli predstavljati naša maslinova ulja prije 25 godina. Baš zato je ovo nagrada i za sve one koji su vjerovali da mi u Istri možemo proizvesti maslinovo ulje koje pripada samom svjetskom vrhu.
Potencijal naših autohtonih sorti – buže, bianchere, rosignole, žižolere u kombinaciji s vrhunskom tehnologijom i modernim agrotehničkim mjerama dobitna su kombinacija koja je sada priznata i prepoznata u svijetu, a Vodnjan i Istra su sada rame uz rame s najboljim svjetskim regijama”, napisali su na svojim društvenim mrežama dan nakon što su primili ovu nagradu, a sve su to proslavili u svojoj uljari u svibnju kada su organizirali veliku cjelodnevnu feštu na koju su bili pozvani svi njihovi partneri i gosti te novinari. Osim priznanja slavilo se i 15 godina od lansiranja na tržište njihove specifične etikete i pakiranja koje su osmislili Bruketa&Žinić, ali i otvorenje nove uljare te kušaonice.
Cijeli dan razni lokalni proizvođači te kuhari s kojima Chiavaloni surađuju, posebno oni iz kulinarske udruge JRE, pripremali su razna jela.
Prve ulike
– Prošlo je 25 godina od kada sam pobrao prve ulike koje mi je nono dao. Tada sam pobrao nekih 611 kila maslina i napravljeno je prvih 60 litara ulja. Već 1998. napravili smo 200 litara ulja i tada je moj nono rekao – sada si pravi maslinar. Od te 1998. trebalo je vremena da narastemo, da završim fakultet i da ljudi počnu prepoznavati naše proizvode, kazao je Sandi Chiavalon novinarima. Njegov brat Tedi kazao je da im se s etiketom koja ima 15 godina promijenila percepcija tko su i što su. – Te smo godine proizveli 1850 boca, a od toga je 1782 njih kupio rovinjski TDR za svoje poslovne partnere. Tada smo shvatili koliko je naš proizvod poseban, kazao je Tedi Chiavalon.
Kako je izgledala proslava kod Chiavalona pogledajte u sljedećim minutama priloga.