Profesorica likovne kulture Dubravka Svetličić vas vodi u njen svijet vune, predenja i pletenja. Ljubav prema vuni i vještine oblikovanja vunom prenijela joj je majka Đurđica Svetličić još u najranijem djetinjstvu. Heklati je počela još kao predškolka. S godinama je sama istraživala, a u zadnje vrijeme u pomoć je priskočio i bezgranični YOUTUBE.

Svijet mitologija isprepleten je nevjerojatnim pričama i sudbinama vezanim uz nit vune na svim kontinentima zato je divan osjećaj biti na ovaj način dio tog životnog klupka. Vuni istarskih ovaca, koja je sada ekološki otpad i krajobrazni problem, preradom treba dati novu vrijednost. Primjenom pranja i obrade sirove „prljave“ vune treba doprinijeti očuvanju okoliša, zavičajnog identiteta, revitalizaciji tradicionalnih načina obrade vune, ali i dati domaćoj vuni novu vrijednost.

Vuna koja se svakog ljeta striže s ovaca sporo je razgradiva. Treba joj čak 50 godina. Isto tako teško je zapaljiva. S obzirom na to da kod nas ne postoji sustav njenog organiziranog prikupljanja, u pravilu se ostavlja u prirodi skrivena te takva desetljećima zagađuje okoliš.