Hrvatska ima izuzetno velike mogućnosti za razvoj marikulture. Marikultura Hrvatske uključuje uzgoj bijele i plave ribe te školjkaša. Ukupna godišnja proizvodnja iznosi oko dvanaest tisuća tona. Zadarska tvrtka Cromaris ove godine očekuje oko 6400 tona, od čega je većina orada i brancina. Cromaris je nastao krajem 2009. godine spajanjem Cenmara, Marimirne i Marikulture Istra pod okriljem Adris grupe. Do danas, njihova je proizvodnja povećana za pet puta.

– Tehnologija uzgoja ribe je najsuvremenija tehnologija koja se danas može naći za uzgoj tih vrsta ribe. Riba se uzgaja u intenzivnom uzgoju u mrežnim kavezima od šesnaestmetarskih kaveza do  tridesetiosammetarskih kaveza u kojima završavamo proizvodnju. Iz takvog izađe oko sto tona konzumne ribe, kazao nam je Marko Domijan, rukovoditelj uzgoja Cromarisa.

Na površini od 113 560 m² , osim uzgoja dvadesetak tona školjkaša; dagnji i kamenica, u Budavi se godišnje proizvede oko osamsto tona ribe; orada, brancina. Od prošle godine uzgaja se i romb. Uzgoj ribe traje od dvije do tri godine, a riba je spremna za tržište kad dosegne, brancin oko tristo pedeset, a orada tristo osamdeset grama.

– Tehnološki proces započinje nasadom mlađi koji se stavljaju šesnaestmetarske kaveze. Kada riba dođe pred konzum, razrjeđuje se u trideset i osam metarske kaveze u kojima se nalazi sve do konzumne veličine nakon čega ide u prodaju do krajnjeg potrošača, veli nam Vanesa Lorencin, rukovoditeljica uzgajališta Budava.