U ovotjednoj emisiji vodimo vas u Budavu, uzgajalište bijele ribe i školjkaša. Posjetili smo Institut za poljoprivredu i turizam te provjerili rezultate projekta Putevima malvazije istarske. Razgovarali smo sa Sandijem Chiavalonom, koji je dobio u zakup 185 hektara u dolini Raše.

Hrvatska ima izuzetno velike mogućnosti za razvoj marikulture. Marikultura Hrvatske uključuje uzgoj bijele i plave ribe te školjkaša. Ukupna godišnja proizvodnja iznosi oko dvanaest tisuća tona. Zadarska tvrtka Cromaris ove godine očekuje oko 6400 tona, od čega je većina orada i brancina.

Institut za poljoprivredu i turizam nedavno je priveo kraju projekt Putevima malvazije istarske. U vinarskom laboratoriju obrađeno je sedamdeset i osam vina malvazije iz prekograničnog područja od pedeset i četiri proizvođača. Detaljnom analizom aromatskog i fenolnog profila vina proizašla su četiri glavna tipa istarske malvazije: svježe vino malvazije, zrelo vino malvazije, tradicionalno vino malvazije i desertno vino malvazije. Na web stranici projekta Putevima malvazije istarske, na interaktivnoj karti, predstavljeni su svi proizvođači malvazije koji su sudjelovali na projektu.

Krajem studenog prošle godine Agencija za poljoprivredno zemljište raspisala je natječaj za zakup zemljišta u dolini rijeke Raše. U koncesiju na pedeset godina ponuđene su četrdeset i tri tehnološke cjeline površine 265 hektara. Najviše bodova na natječaju ostvario je OPG Chiavalon koji je na zakup dobio 185 Hektara.