Istarsko maslinarstvo opet slavi jer jedan od proizvođača ima nabolje maslinarsko imanje na svijetu. Riječ je o proizvođaču Mate iz Zambratije koje je u najnovijem vodiču maslinovih ulja Flos Olei za 2023. dobilo ovu vrijednu nagradu. Ujedno, njihovo ulje Timbro Istriano najbolje ocijenjeno od svih ekstra djevičanski ulja iz Hrvatske koja su za 2023. ušla u vodič. Dobilo je čak 99 do 100 bodova, kao i lani. Riječ je o ulju sorte frantoio. 

Inače, ove je godine u vodiču zastupljeno 57 ekstra djevičanskih maslinovih ulja Hrvatske, a čak 26 maslinovih ulja iz Hrvatske dobilo više od 90 bodova. Ima li bolje vijesti za maslinare u jeku najnovije berbe maslina. 

Vodič Flos Olei naziva se još Biblijom maslinova ulja svijeta. Uređuju ga međunarodni stručnjak Marco Oreggia, ujedno i izdavač knjige, te novinarka Laura Marinelli. U njemu je predstavljeno 500 najboljih maslinarskih imanja iz 50 zemalja sa pet kontinenata. Izlazi na talijanskom, engleskom, kineskom, a od ove godine i španjolskom jeziku. U njemu je Istra zastupljena već godinama i slovi među najboljim maslinarskim regijama svijeta. Vodič će javnosti biti kao i svake godine predstavljen u prosincu.

U nastavku popis uvrštenih ulja: