Hiža istarskog pršuta u Tinjanu odnedavno na raspolaganju za posjetitelje ima degustacijski i prodajni dio koji je svečano otvoren 13. svibnja 2023. godine, a vođenje oba segmenta preuzela je lokalna tvrtka Rubinium Istra. Na ovaj način Tinjan je kao “općina pršuta” dobila dodatnu vrijednost, i posjetiteljima će tijekom cijele godine na raspolaganju biti vrhunske, domaće delicije po kojima ovaj kraj gradi svoju prepoznatljivost.


Degustacijski dio Hiže istarskog pršuta u ponudi ima više varijanti suhomesnatih plata, s naglaskom na istarski pršut. Uz njega se u platama nude i istarske kobasice, kobasice s tartufima, kosnice, vratina, panceta i ombolo. Osim mesnih delicija, u ponudi su i tvrdi i svježi kravlji sirevi, sir s tartufima, skuta i salate. Iako je naglasak stavljen na mesne delicije, vodilo se računa i o ljudima koji ne konzumiraju meso, pa kako bi i oni mogli doživjeti kvalitetu ovdašnjih domaćih proizvoda, za njih je osmišljena vegetarijanska plata koja se sastoji upravo od navedenih vrsta sireva, skute, maslinovog ulja i maslina.


U degustacijskom dijelu trenutačno su u ponudi delicije pet lokalnih proizvođača pršuta i drugih tradicionalnih istarskih suhomesnatih proizvoda. To su pršutane Antolović, Dujmović i Milohanić s područja Općine Tinjan, pršutana Tomaso s područja Općine Sv. Lovreč te OPG Udovičić iz Žminja, a u planu je i širenje ponude s ostalim lokalnim proizvođačima. Osim što gosti mogu za stolom uživati vrhunskim platama, vinima lokalnih i nagrađivanih vinara, rakijama, craft pivima, sokovima, kavi i drugim pićima, u sklopu trgovine mogu kupiti i sa sobom ponijeti ručno rezani pršut prema vlastitom odabiru (od navedenih pršutara) te vakuumirane komade pršuta, ombola, kobasica, kosnica, pancete, sira… Također, u trgovini se promoviraju i nude proizvodi i drugih lokalnih OPG-ova, poput meda, maslinovog ulja, ulja od konoplje, tartufa i ostalih tradicionalnih istarskih proizvoda.


– Naša vizija i misija je ponuda istarskog pršuta u “općini istarskog pršuta” tijekom cijele godine, a ustrajat ćemo na kvaliteti naših proizvoda, polazeći od toga da ti proizvodi dolaze od lokalnih proizvođača i OPG-ova te da se radi o autohtonim i tradicijskim prehrambenim proizvodima, veoma karakterističnim i specifičnim za Istru. Možemo stoga reći da smo mjesto na kojem se može naći najbolje od istarskih pršuta i ostalih suhomesnatih delicija po kojima je Istra sve više prepoznata i kao gastro regija – kažu u tvrtki Rubinium Istra.


U punim su pripremama za nadolazeće ljeto, pa će u ponudu staviti i posebne istarske koktele koji izvrsno idu uz pršut, a spravljeni su od tradicionalnih istarskih bezalkoholnih pića i domaćih rakija i likera. Planirane su i večeri uz vino i gitare, pjesničke i kulturne večeri, popularni pub kvizovi i druga kulturno-društvena događanja, pa će Tinjan nesumnjivo ovog ljeta biti nezaobilazno mjesto za opuštanje i zabavu u srcu Istre.


Tinjan je, kao što je već spomenuto, poznat kao “općina istarskog pršuta”, stoga otvaranje degustacijskog dijela Hiže istarskog pršuta predstavlja značajan iskorak u smjeru cjelogodišnje turističke ponude. Rekonstrukcija stare kamene zgrade u centru Tinjana i stavljanje u funkciju Hiže Istarskog pršuta strateški je projekt Općine Tinjan, stoga je otvorenje njezinog degustacijskog dijela odlična vijest, tim više što je u planu da se do kraja godine završi i drugi, interpretacijski dio, čime će Hiža istarskog pršuta u Tinjanu u potpunosti biti u funkciji.


Što se tiče degustacijskog dijela i shopa, oni su trenutačno otvoreni od ponedjeljka do petka od 16 do 21 sat, a subotom i nedjeljom od 10 do 21 sat, s tim da svakako postoji mogućnost da tijekom ljetne sezone bude i više radnih sati u danu. Također, tijekom ljetnih mjeseci bit će otvorena i ljetna terasa okružena zelenilom gdje će svi posjetitelji moći uživati u ugodnom hladu.

Fotografije: Antonio Paljuh