Turizam u Istri i ostalim dijelovima Hrvatske ima sigurnu budućnost, istaknuo je eurozastupnik Ivan Jakovčić (IDS/ALDE) u svojstvu predsjedatelja na konferenciji koja je pod nazivom “Održivi razvoj obalnog i pomorskog turizma na Sredozemlju” održana u Europskom parlamentu.

“Ovakav kakav je sada, turizam na Mediteranu neće biti održiv u dužem razdoblju. Potrebna nam je cjelovita, zaokružena strategija razvoja turizma na sjeveru i jugu Mediterana”, kazao je Jakovčić.

Turizam je po važnosti treći gospodarski sektor u Europskoj uniji s velikim utjecajem na opći gospodarski rast, zaposlenost i regionalni razvoj, rečeno je na Konferenciji. Na turizam veliki utjecaj imaju politike Unije u području prometa, zaštite okoliša, zaštite potrošača i razvoja regija. Te politike trebaju biti usklađene što, posebno za lokalne zajednice, nije laka zadaća, upozorio je Jakovčić. Govoreći o pozitivnim iskustvima Jakovčić je istaknuo primjere iz Istre.

“Smjer kojim se razvija turizam u Istri i u Hrvatskoj kao cjelini, može poslužiti kao primjer ostalim turističkim destinacijama na obali Mediterana. Naš turizam ima budućnost za razliku od turizma u nekim drugim dijelovima Sredozemlja koji bi se, zbog pretjeranog iscrpljivanja svih resursa mogli, za nekoliko desetaka godina, suočiti s velikim problemima i razvojnim ograničenjima”, upozorio je zastupnik IDS-a.

Jakovčić je danas sudjelovao i na okruglom stolu o poticanju konzumiranja hrane lokalnih proizvođača.

“Turizam se, jednako kao i dječji vrtići, škole i bolnice, u većoj mjeri treba oslanjati na hranu lokalnih proizvođača”, rekao je Jakovčić dodavši da je takva hrana “zbog svoje kakvoće i svježine iznimno sigurna za prehranu”.

“Salata, na primjer, nakon nekoliko sati stajanja izgubi pedeset posto ukupne količine vitamina C. Zbog toga nam je potrebna lokalno proizvedena hrana”, rekao je Jakovčić.

“Takvu hranu, namijenjenu prvenstveno prehrani djece u vrtićima i školama, treba izuzeti iz postupka propisanog za javne nabave”, zaključio je Jakovčić.