S ciljem sprječavanja šteta od divljači na poljoprivrednim usjevima Ministarstvo je u studenom 2021. raspisalo natječaj za sufinanciranje zaštitnih sredstava – električnih ograda (pastira) i žičanih ograda (mreža), koji je bio otvoren do 20. prosinca 2021. kuna, uz najveći iznos potpore po korisniku do 50.000 kuna. Potporu za sprječavanje šteta od divljači su dobila 103 korisnika.

Također, u razdoblju od 6. prosinca do 31. prosinca 2021. Ministarstvo je provelo i Natječaj za sufinanciranje premije police osiguranja za štetu od divljači na poljoprivrednim usjevima u 2021. godini, ukupno planirane vrijednosti od 6 milijuna kuna uz mogućnost povećanja, uz intenzitet sufinanciranja do 70 % prihvatljive premije osiguranja. Na natječaj se javilo 13 prijavitelja, a obrada prijava još je u tijeku.

Ministarstvo poljoprivrede i u 2022. nastavlja s mjerama pomoći za smanjivanje šteta na usjevima prouzročenih od divljači, pa se najavljuje skora objava natječaja za sufinanciranje premije police osiguranja, o čemu će javnost biti pravodobno obaviještena putem mrežne stranice i odgovarajućih glasila.