U Čakovcu je izabrana najuzornija seoska žena. Nakon Međimurke, to je Istranka Antonia Mrzlić Budak. Žiri je osvojila brojnim vrlinama i vještinama, javlja HRT.

Antonia Mrzlić Budakmajka je troje djece. Živi i radi na selu, dolazi iz Istarske županije i najuzornija je seoska žena u Hrvatskoj. 

– Osjećam se prekrasno. Nisam očekivala pobjedu. Nešto sam onako osjećala da će možda biti neka nagradica, ali zaista, ovako pobjedu nisam. Drago mi je da sam ovdje prvi put, upoznala neke nove ljude, neko novo iskustvo stekla i stvarno sam ponosna, govori Antonia Mrzlić Budak, najuzornija seoska žena u Hrvatskoj. 

Lentu joj je predala prošlogodišnja pobjednica, MeđimurkaMateja Vranović. Ovakvo predstavljanje seoskih žena, njihova života, posla i vrlina već godinama podupire Ministarstvo poljoprivrede. 

– Vi ste vidjeli kako su to sjajne žene, kako ruše predrasude, koliko su one vrijedne i kao poljoprivrednice i kao gospodarstvenice, kako su društveno angažirane, koliko znače u svojoj zajednici, koliko su spremne unapređivati ta gospodarstva, prenositi neke nove inicijative, razvijati ih, naglasila je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

Gotovo 140 milijuna Europljana živi u ruralnim područjima. U Hrvatskoj više od 30 posto poljoprivrednih gospodarstava nose žene.