Rad istarskih maslinara nagrađen je na 11. Povenjaku u Omišu. Drugu godinu zaredom, najbolje maslinovo ulje i konzervirane masline opet iz Istre.

Istarski maslinari osvojili Povenjak

Istarsku kvalitetu maslinovog ulja nije potrebno dokazivati, ali ipak često je potvrđuju nagrade koje osvajaju istarski maslinari na raznim smotrama i manifestacijama. Na ovogodišnjem Povenjaku u Omišu, šampioni iz Istre. Najbolje masline konzervirane na tradicionalan način, najbolje maslinovo ulje te uljara koja je preradila šampionsko maslinovo ulje.

Iz Fuškulina pokraj Poreča dolaze šampionske masline konzervirane na tradicionalan način. Silvano Bartolić ima zasađeno oko 800 maslina, a od njih, 250 sorte askolana tenera i pešolino pogodno je za konzerviranje.

U Kostanjici na Bujštini obitelj Kalcina ne krije zadovoljstvo za osvojenu šampionsku titulu za maslinovo ulje sorte Keratina. Još jedna nagrada u nizu dokaz je da ono što rade jako dobro rade.

Jedan od faktora za dobivanje vrhunskog maslinovog ulja svakako je uljara. Jako je važno da se masline što prije prerade.

Za preradu šampionskog maslinovog ulja diplomu je dobio Dario Sinožić. Uljara u Donjim Serbanima u sezoni dnevno preradi 25 do 27 tona maslina.

Nagrade su tu, valja još napomenuti kako je među najboljih 10 osam istrijana. Poticaj je to proizvođačima za budući rad, a kupcima dokaz kvalitete vrhunskog maslinovog ulja.