Istarski LAGovi potpisali su ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Raspisivanje natječaja očekuje se u lipnju.

Istarskim LAGovima 35 milijuna kuna

Istarskim lokalnim akcijskim grupama dodijeljeno je 35 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske. Tim će se sredstvima moći financirati projekti OPG-ova i sveukupno poslovanje i operativni troškovi LAG-ova.

Projekti će se financirati u maksimalnom iznosu od 50 tisuća eura, a dokumentacija koja će biti potrebna za natječaj biti će ista kao i za mjere ruralnog razvoja na nacionalnom nivou.

Strategije svih istarskih lagova, južne, središnje, sjeverne i istočne istre dostupne su na njihovim službenim stranicama. U strategiji su definirana i pravila na temelju kojih će se bodovati natječaji.

 

Istarskim LAGovima 35 milijuna kuna

Zajedničku suradnju istarski će LAG-ovi realizirati kroz provođenje projekta “Domaće od malih nogu” s ciljem uvođenja lokalnih namirnica u vrtiće i škole.

Istarski poljoprivrednici moći će podizati nove trajne nasade, urediti i opremiti svoje degustacijske sale i pogone za preradu te kupiti novu opremu i mehanizaciju. Na natječaje LAGa, prijavljivat će se stanovništvo s njegovog područja, pa će biti lakše doći do sredstava. Lokalne akcijske grupe planiraju održati niz edukacija, kako bi što bolje pripremili lokalno stanovništvo na nadolazeće natječaje.