Vlasnici ovaca u Istri nude više od 10 tisuća domaćih janjaca. Prodaja će dosegnuti vrhunac oko Vazma, što je vlasnicima kasno jer janjci rastu, a kupci sira i skute su nestrpljivi. Zbog sezonske potražnje uvoznici nude europsku i izvaneuropsku robu, marketing to često upakira u domaću janjetinu. A nije da nama domaće, ali uvozna je bliže tržišta, bliže super i hipermarketa, pa i džepu. Za štumig je druga u ovom kontekstu manje važna priča.
Još jedna priča od lani, preklani i pustih godina – zaštita janjaca i ovčjeg sira. Moglo se ovih dana do meda i mlijeka, po med na Dane meda u Pazin, po mlijeko i janjce u Boljunsko polje. Da bi bilo kompletno blagostanje tribaju novci, do njih preko Zagreba u Bruxelles.
Godinama se vrti kolo sa sličnim problemima. Hoće li za mladu travu sljedeće godine biti drugačija priča? Za svaki slučaj neka se pohrani ova reportaža, zlu ne trebalo.