Na 14. međunarodnom sajmu ribarstva, akvakulture, sportskog ribolova i sportova na vodi Crofish  koji se održavao u Gradu Poreču od 25. do 27. studenog, sudjelovalo je više od 90 izlagača iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Španjolske.  Sajam  se održao na površini od 2800m2 unutarnjeg izložbenog prostora u dvorani i  1000m2 vanjskog izložbenog prostora podijeljenog na prostor ispred dvorane i prostor na gradskoj rivi.

Uz valorizaciju ribe i ribljih proizvoda cilj održavanja sajma je jačanje ribarskog identiteta i pozicije ribarskih proizvoda u lokalnoj prehrani, uređenje tržišta ribarstva, izgradnja ribarske infrastrukture, unapređenje poslovne suradnje i pristupa ribarstvu, intenziviranje proizvodnje i izvoza, te povećanje konkurentnosti ribara.

Od velike je bitnosti obrazovanje mladih naraštaja s mogućnošću daljnjeg usavršavanja, valorizaciju pomorske kulturne baštine i poticanje veće potrošnje ribe te davanje na važnosti cjelokupnom ribarskom i pomorskom sektoru u RH. Mogućnost okupljanja i predstavljanja svih gospodarskih subjekata iz djelatnosti ribarstva, akvakulture, sportskog ribolova a sve u ozračju međunarodne i međuregionalne suradnje.

Program izlaganja je obuhvaćao opremu za marikuluturu i akvakulturu, proizvode  za podvodni i morski ribolov, brodske motore, proizvode za ribarstvo od metala i plastičnih materijala, protupožarnu zaštitu za plovila, ribarsku opremu, sklopive vrše, sportsku opremu za sportove na vodi, fundamentalna i primijenjena znanstvena istraživanja, inovacije, razna plovila  gumenjake, kompletnu nautičku opremu, servisere vanbrodskih motora, plovila i ostale specijalizirane opreme, istraživanja morskog ekosustava, brodsku elektroniku i telekomunikacije, ribarske mreže, vage, edukacijski – interpretacijski centar maritimne baštine, rashladne uređaje, gradnju brodova i plutajućih objekata, rezervne dijelove i priborom za plovila, prerađenu ribu…

Projekt ARGOS

Cjelokupni ribarski sektor, sve grupacije i njihovi predstavnici, održavali su sastanke sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede  te su bili biti uključeni  u stručna događanja kao i u direktnu komunikaciju sa samim izlagačima. Različiti klasteri sektora, ribarske zadruge i udruge ribara, LAGUR-i, predstavnici znanstvenih i istraživačkih centara iz RH, Slovenije, Italije, Crne Gore predstavili su razne oblike suradnje, primjere dobre prakse i strateške projekte Republike Hrvatske i Italije te hrvatskih i talijanskih FLAG-ova.

Uvodno obraćanje predstavnika partnera u projektu „INTERREG -ARGOS“ održali su A. Mammi, A. Fonzo i E. Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije. Dok je predavanje „Zajedničko upravljanje ribljim resursima Jadrana: zaključci projekta INTERREG – ARGOS“ – održao dr.sc. Nedo Vrgoč, iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo Split.

Projekt ARGOS (eng. ShARed GOvernance of Sustainable fisheries and aquaculture activities as leverage to protect marine resources in the Adriatic Sea) sufinanciran je sredstvima programa Interreg Italija-Hrvatska 2014-2020, a započeo je 1. travnja 2020. godine i trajati će do 31. prosinca 2022.

U projekt je uključeno 13 partnera iz Italije i Hrvatske sa vodećim partnerom Regijom Friuli Venezia Giulia. Radi se o suradnji talijanskih i hrvatskih regija/županija, regionalnih razvojnih agencija, znanstvenih instituta, a kao pridruženi partneri uključena su i dva ministarstva iz Italije i Hrvatske.

Projekt ARGOS će uspostaviti zajednički okvir upravljanja u kojemu će sve institucije nadležne za ribarstvo i akvakulturu na programskom području djelovati kao cjelina u upravljanju i zaštiti zajedničkih bioloških resursa, pod najboljim znanstvenim vodstvom.

Preporuke kao i završni ishodi biti će rezultat multidisciplinarnih aktivnosti kao što su :

Studije za planiranje pomorskog prostora,
Procjena interakcije između upravljanja okolišem i društveno-ekonomskih utjecaja,
Standardizacija postojećih podataka o jadranskim biološkim resursima,
Provedba bio ekonomskih modela za procjenu ribljih stokova ,
Provedba pilot akcija ,
Stvaranje prekogranične mreže radi širenja rezultata projekta i obučavanja poduzetnika za usvajanje okolišno održivih i odgovornih praksi u ribarstvu i akvakulturi.

Ukupni budžet projekta je : € 5.725.155,00, od čega je iz ERDF-a sufinancirano 85%, odnosno € 4.866.381,75.

U sklopu manifestacije održavao se svakodnevni COOKING SHOW program. Riba je neizostavna namirnica mediteranskog načina prehrane, njene nutritivne osobine opće su poznate, a kada se sve to skupa spoji sa maštom vrhunskih chefova rezultat je vrhunski. Ove godine na Crofishu svoje delicije su prezentirali u petak Gianpaulo Sardot (restoran Peterokutna kula, Poreč) i Livio Janko (ugo. Obrt Tropic, Savudrija).

Mirisi ribe i ribljih delicija nastavili su se širiti gastro zonom i u subotu kada uz predstavnike regija Kalabrija, Domagoj Barišić (Konoba Bare, Funtana) i Kantina Melon – Petrovija. U nedjelju slasne delicije slatkovodne ribe prezentirali PP Orahovica i Dean Gluhak, dok je Saša Pribičević iz japanskog restorana Tekka by Lone, Rovinj sve zaokružio svojim specijalitetima.

U nedjelju 20.11. u sklopu sajma Crofish na barama u Cerovlju održan je kup Crofish – natjecanje u ribolovu varalicom na slatkim vodama u organizaciji ŠRD Pazinčica, na čelu sa presjednikom društva Deanom Velenderić. Nakon obilnih kiša i lošeg vremena, u nedjelju je vrijeme iako malo hladnije, bilo lijepo i sunčano te je dobro popratilo 27 prijavljenih natjecatelja. Ribolov relativno slab zbog hladnog vremena, ali nešto se na kraju ipak ulovilo. Najuspješniji kod seniora bio je Marko Jedrejčić, drugi je završio Dean Merlić, dok je treće mjesto zauzeo Dean Foško. Kod kadeta prvo mjesto zauzeo je Adriano Dragić, drugo Teo Kurelović, dok je treći završio Noa Pamić. Medalje i pokale pobjednicima je uručila potpredsjednica Obrtničke komore Istarske županije, Karmen Gašparini.