Posljednja stanica na našem putovanju s Europskom komisijom bila je Grčka. Posjetili smo polja grčkog nara i proizvodne pogone 100% prirodnog soka od ovog voća.

Nar je simbol sreće, obilja, mladosti i plodnosti od antike. U antičkoj grčkoj mitologiji bio je poznat kao plod mrtvih, vjeruje se da je potekao iz Adonisove krvi. U modernim vremenima, nar i dalje ima snažna simbolička značenja za Grke. Ovo voće dio je grčkog novogodišnjeg običaja, na prvi dan godine razbija se na kućnom pragu za sreću. Tradicionalno je i razbijanje nara na tlu na svadbama. Kad netko useli u novi dom, gost koji dolazi prvi put na poklon donosi nar.

U Grčku smo otišli, pogađate… zbog NARA! Posjetili smo polja i proizvodne pogone soka od ovog voća. 300 kilometara zapadno od Atene, usred poluotoka Peleponeza smješteno je sjedište i proizvodnja Alfeios Rodi. 2011.godine, za vrijeme grčke krize, sastalo se 59 dioničara koji su pokrenuli proizvodnju 100% prirodnog soka od nara. Danas se broj dioničara popeo na 250, a u jednu od najmodernijih tvornica koje danas nalazimo u Grčkoj investirano je oko milijun Eura. Polazna točka bila je investicija od oko 250 tisuća Eura koji su došli iz Europske Unije – ističe PARASKEVAS PARASKEVOPOULOS, generalni direktor Alfeios Rodi To je ohrabrilo 250 obitelji da započne ulaganje u kompaniju, tako da su oni zaslužni za uspjeh tvrtke.

Danas imaju zasađeno oko 165 tisuća stabala na oko 200 hektara, a proizvodi se oko 800 tisuća tona voća. Polovica od toga plasira se kao sirovo voće, od čega 70% ide u izvoz, većinom po Europi. Ostatak ide u preradu. Tvornica na sat može preraditi oko 2,5 tone soka.

Proizvod smo na početku htjeli provjeriti pa smo ga plasirali samo na grčko tržište. Tada je bilo 90 tisuća boca. Danas se ta brojka popela na 250 tisuća, a druge godine planiramo proizvesti 400 tisuća – ističe PARASKEVAS PARASKEVOPOULOS

VASSILIS ANDRIOPOULOS, jedan od kooperanata i član Upravnog odbora, ima 3000 stabala nara. Smatra kako je ova zajednica ljudi u kooperaciji jedini način za probitak na tržište. Sa sadnjom je započeo 2011. godine. Bio je bankar, ali zbog ljubavi prema zemlji odlučio se na nešto drugačije. Tako se uključio u ovu proizvodnju koja još uvijek nije profitabilna, ali vjeruje da će kako vrijeme prolazi početi zarađivati od ovog posla.

Poljoprivrednik za kilogram nara dobiva 50 do 70 centi. Bočica soka od dva i pol decilitra, na tržištu dostiže cijenu od oko dva i pol Eura.

U sklopu projekta Alfios Rodi, sredstvima iz Europske Unije kupljen je moderni pogon koji obuhvaća sve faze proizvodnje, od prerade do pakiranja. Cilj ulaganja je doseći proizvodnju od dva milijuna boca, što se očekuje do 2020. godine.

ANNA EFSTATHIOU, predstavnica Europske komisije u Grčkoj ističe vrijednost projekta koji doprinosi lokalnoj zajednici. Ovo je vrlo dobar projekt koji doprinosi lokalnoj zajednici. Projekt stvara novosti u poljoprivrednom sektoru. To je inovativna ideja koja je dobila financijsku potporu iz Europske Unije za daljnji razvoj.  Do 2020. godine Europska unija će investirati preko 19,6 milijardi u poljoprivredu i ruralna područja u Grčkoj. Prioriteti su postavljeni na europskoj razini, a to su modernizacija, održivost i povećanje radnih mjesta.

Na samom kraju putovanja, i mi smo dobili priliku ostaviti svoj trag na polju grčkog nara. I ja sam zasadila svoj nar za koji su Grci obećali da će se brinuti i dali mi pravo na cijeli urod do 2020. godine. Očekujemo nastavak ove priče.