Studeni je mjesec u kojem započinje berba kivija. U Istri ne postoji plantaža kivija, no velik broj ljudi uzgaja ovo voće u svojim dvorištima. Samo u Pješćanoj uvali postoji sedamdesetak ruza od kivija. Prednosti su mnoge, od hladovine, jednostavnog uzgoja do zagarantiranog uroda. No da bi urod bio što bolji, važno je znati kako pravilno brati kivi. Miro Božac zadnjih 25 godina bavi se uzgojem kivija i istraživanjem svih njegovih karakteristika. Kaže da je kod zimske rezidbe, koja se događa u veljači, najvažnije razlikovati grane koje su rodile od onih koje nisu. Posebno je to važno kod same berbe kivija. Bitno ih je odrezati kod ploda, da petiljke ostanu na grani jer nam je to pokazatelj da je ta grana rodila na prva tri ili četiri pupa, a ona tu više neće roditi, kaže Miro Božac. Kada smo odrezali plod na taj način, peteljke koje ostaju na grani služe nam da tijekom rezidbe znamo gdje točno odrezati granu. Prebrojimo 4 pupa nakon zadnje peteljke i tu prerežemo. Na taj način, sljedeće godine će ta četiri pupa roditi.

Ako se radi o grani koja nije rodila, prebrojimo također četiri pupa od početka grane (sada su to listovi) i odrežemo nakon četvrtog. Sljedeće godine, i iz ova četiri pupa narast će kiviji.

Milan Šimić iz Pule više od dvadeset godina uzgaja kivi u dvorištu. Ističe važnost redovitog zalijevanja kivija tijekom ljeta i objašnjava kada je vrijeme za berbu plodova. Kivi berem prije prvih mrazova, ne smije ga mraz ofuriti jer se onda smrzne, znači prije toga, recimo sad je lijepo vrijeme i još nema mraza. Brati ću ga za oko 15 dana kad budu prognozirani prvi mrazevi.

Kako bismo kivi sačuvali što duže i koristili ga kao dnevnu dozu vitamina kroz cijelu zimu, bitan je način skladištenja. Miro Božac pojašnjava – Slažemo ih jedan pored drugoga, a ne jedan na drugog. Stavljamo ih u jednu prostoriju gdje je temperatura oko 5 stupnjeva i onda će on tako sačuvan trajati sve do kasnog proljeća.

Od svih agruma, kivi ima najviše C vitamina. Pravilna berba prvi je korak da sljedeće godine imamo uspješan urod, a pravilno skladištenje zagarantirat će nam da nas ovo voće prati kroz cijelu zimu i ojača naš imunitet u najhladnijim danima.