Grad je pun krizantema, možemo ih pronaći na tržnici i u trgovačkim centrima, bitno je samo da ih kupimo prije Svih Svetih. O uzgoju i prodaji ovog cvijeta detaljnije u prilogu.

Dok u Hrvatskoj krizanteme viđamo samo u ovo vrijeme i najčešće na grobljima, u Kini i Japanu krizantema predstavlja nacionalni cvijet i simbol je dugog života. U Europu je prenesena u 17. stoljeću, a danas je jedna od najčešće uzgajanih cvjetnica na svijetu.

Pulska tržnica puna je krizantema. Jedan od prodavača je i Jole Omčikus koji krizanteme uzgaja u svom rasadniku u Vintijanu, zajedno s obitelji.

Prošle godine u ovo vrijeme posjetili smo rasadnik Dives u Ripendi. Tamo smo saznali kako da krizanteme prezime do sljedeće godine.

Ljudi većinom nakon blagdana Svih Svetih uzmu te sadnice doma, presade u vrt i to je to. One su rezistentne na nižoj temperaturi, ali treba pratiti da se zaljeva jer se često kod nas dogodi da je zima sušna. Ako ju se zanemari i ne zaljeva redovno, ona odumire.– pojasnila je Nadia Paliska Smoković

Tehnologija uzgoja dosta je zahtjevna. Što se tiče cvatnje, krizantema je biljka kratkoga dana, smanjenjem dnevne svjetlosti počinje stvarati cvijetne pupoljke.

Valdi Paliska Smoković ističe kako se lončanice počinju uzgajati već u lipnju. Treba se posvetiti dosta pažnje oko zaštite jer je krizantema podložna određenim bolestima i dosta štetnika ju napada.

Iako je bijela i dalje najpopularnija boja krizantema, u rasadnicima se tijekom godine eksperimentira s bojama cvijeta. Različitih boja dovoljno je za svačiji ukus. A u ovo vrijeme, ni kupaca ne fali.