Šparoge

Šparoga je biljka iz porodice ljiljana koja raste samoniklo, ali se i uzgaja. U staroj Kini, jedna je vrsta šparoga bila tražena kao lijek protiv suhog kašlja, čireva i opeklina, a koristili su je i u pripremanju kupki. Egipćani su je koristili kao svetu biljku koju su čak ostavljali u grobnicama darivajući svoje mrtve, a u Pompejima su pronađene i freske šparoga.

Najstarija samonikla kultura na Mediteranu cijenjena je kao delicija više od 2000 godina.

Osim što su pune vitamina i minerala, šparoge su niskokalorične čistačice organizma koje pogoduju probavi, štite srce i krvne žile.

Šparogu možete pronaći u prirodi, ubrati besplatno na svojoj ili susjedovoj njivi ili zamijeniti za novčiće na tržnici. Ako se uputite u šumu ili na šumsko zemljište RH za to morate imati i dozvolu. Ako bi ih brali, ali se ni pod koju cijenu ne želite ogrepsti ili ne želite bliski susret s zmijom, možete ih brati i s beračem šparoga.

Ako šparogu ne prepoznajete niti na slici, jedino što vam preostaje da vam je netko servira na tanjuru, a to će vam vrlo rado učiniti u brojnim istarskim agroturizmima i restoranima.

Više u prilogu…