Stvarno nisu vjerovali da bi mogli biti izabrani među top maslinare svijeta. Ali eto, to se srećom dogodilo i iznenadilo ih. Kao grom iz vedra neba. Njihovo monosortno ulje coratina  pomelo je konkurenciju kao najbolje monosortno ulje srednje voćnosti na svijetu u izboru takozvane Biblije maslinova ulja Flos Olei. Otac i sin Franko i Deni Červar iz Novigrada, koji su poznati i po svojoj farmi jaja, nisu se tome nadali ni u snu. I zato im je nagrada još i slađa.

– Za ovaj vodič šaljemo uzorke već deset godina, ali ovo nam je prvi put da smo se našli u top 20 najboljih ulja svijeta uz bok Talijanima, Španjolcima, Francuzima i Čileancima. Naravno da je za nas to jako veliko priznanje. Ovo je veliko priznanje našega rada nakon toliko godina. Ova sorta je jako osjetljiva. Radi se o talijanskoj sorti koja se sasvim slučajno našla na prodaji kada su se dodjeljivali poticaji za dizanje maslinika prije 15-tak godina. Nitko ih nije htio, pa sam ih uzeo. Ni sam nisam znao kakva je to sorta, priznaje nam Franko. Posadili su oko 350 stabala koja su ih sada lijepo nagradila i dobro rodila.

Naime, lani je obitelj Červar imala šest tisuća litara ulja, a ove godine tek dvije tisuće litara.  Najviše su plodova dale bjelica i nagrađena coratina. Pogledajte što su nam još rekli vrijedni Franko i Deni koje smo zatekli na njihovom imanju u predahu od dizanja novog maslinika.