Već nakon novogodišnjih blagdana mnogi će maslinari u svoje maslinike ako im vrijeme bude to dopustilo. Naime, već u siječnju počinje rezidba starih maslina kako bi se one pomladile i regenerirale. Isto tako, svi oni koji to prije nisu učinili, sada je vrijeme da pognoje maslinike mineralnim gnojivima s većim sadržajem fosfora i kalija te organskim gnojivima. Preporuča se i prskanje te upotreba mineralnih ulja koji djeluju na štetnike u fazi mirovanja čime se smanjuje njihova brojnost i opasnost od većih šteta kada krene vegetacija.

Zato ćemo vam u ovoj epizodi pokazati  kako izgleda odorivanje zemlje i kako je najbolje obrezati maslinu. Pokazali su nam to Livio i Lorenzo Belci iz Vodnjana koji proizvode svjetski nagrađeno ulje Meloto. Ulje nosi ime po očevoj majci, Marussi zvanoj Melota. Privrženi su tradicionalnim sortama, sortama koje daju posebno kvalitetnu proizvodnju: buži, antiknoj autohtonoj sorti, ali i istarskoj bjelici, rosulji i povrh svega, ponovno otkrivenoj žižoleri. Posjetili smo ih u masliniku Broštulada.

Livio nam je objasnio da se crvenica u masliniku mora obrađivati iz više razloga – da u maslinik ne ulaze ovce u potrazi za hranom, da trava maslinama ne uzima potrebne minerale te da se pomogne maslinama u razdoblju suše. Lorenzo nam je pak pokazao kako se orezuju masline. Više u prilogu.