Najvrjedniji vinogradari već obilaze svoje nasade. Spremaju se za rezidbu i popravak armature i kolja. Odrezane loze, odnosno rozgva, se naravno miču iz vinograda i pale. Stvaraju otpad iz godine u godinu s kojim vinogradari ne znaju što će. Mi smo zato posjetili porečki Institut za poljoprivredu i turizam koji od rozgve proizvodi biougljen. Dobra ideja što s orezanim lozama. On služi za popravljanje tla ili kao gnojivo te od rozgve stvara korisnu sirovinu. Nažalost, u Hrvatskoj se biougljen i ne koristi često iako je koristan, posebno u biološkoj i ekološkoj poljoprivredi.

Igor Palčić s porečkog Instituta veli nam da se ovim projektom bave od 2020. godine. Putem njega istražuju mogućnost primjene rozgve.

– Krenuli smo u ovaj projekt jer nam se dešava degradacija tla. Komercijalno vinogradarenje kroz niz godina umanjuje organsku tvar tla pri čemu dolazi do zbijanja i manjeg kapaciteta za vodu i hranjiva, kazao nam je ovaj znanstvenik dok prisustvujemo paljenju rozgvi na Institutu. Od 100 kilograma rozgve može se dobiti oko 30 kilograma biougljena. Kako to izgleda, pogledajte u prilogu.