Ugodna domaćinska atmosfera odisala je barbanskom placom na 17. Fešti od smokve
i smokvenjaka gdje su i ove godine se birali najbolji smokvenjaci. Naime, kao i svake godine, ključni dio manifestacije jest izbor „naj“ smokvenjaka u Barbanu, a pobjednik ovogodišnjeg izbora je OPG Terra Magica iz Barbana. Ocjenjivačka komisija je drugo mjesto dodijelila smokvenjaku OPG-a Loris Ferlin iz Vodnjana, dok je treće mjesto osvojio OPG Mauro Valić iz Raklja. Osim istarskih, na ovoj se fešti moglo kušati i smokvenjake s otoka Cresa, a tamo se pripremaju na gotovo isti način kao i u Istri.

Dakako, u ponudi je osim klasičnih smokvenjaka bilo i onih s raznim dodacima poput
čokolade, zatim razni džemovi i namazi od smokava, smokve u rakiji, čokolada sa
smokvama, različite vrste kolača sa smokvama. Bilo je i voća i povrća, raznih likera, proizvoda od lavande, rukotvorina, suvenira.

Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu iz Pule sudjelovala je na manifestaciji te se
predstavila raznim kreativnim slatkim i slanim jelima na bazi smokve. Srednjovjekovna udruga Barbanska kula priredila je zabavni show te uveselila djecu, a naš najmlađi sudjelovali su na utrci „Teći ići mići“ sa školom trčanja ISTRUN. Također u Centru za posjetitelje Barban bila je organizirana izložba na temu smokvi, a vrijedne ručice barbanskih školaraca naslikale su prekrasne radove.


Ugodna domaćinska atmosfera odisala je barbanskom placom na 17. Fešti od smokve
i smokvenjaka. Sajamski program oplemenjen je i kulturno-zabavnim programima, pa
su tijekom dana na barbanskoj placi nastupili KUD Barban, barbanske i pulske
mažoretkinje, bilo je i radionica za djecu, a tijekom dana glazbom je posjetitelje
uveseljavao sastav „Dečki iz Sutivanca.“ 

– Smokva je nezaobilazna tradicija mediteranske prehrane zbog specifičnog okusa ali i
bogate nutritivne vrijednosti. Može se konzumirati svježa i osušena, ali i prerađena u
obliku džema, fermentiranih pića, kompota, smokvenjaka što je čini dostupnom tijekom
cijele godine. Smokvu često nazivaju rajskom, čudesnom i veličanstvenom – zbog jedinstvena raskošnog okusa, obilja hranjivih sastojaka, iznimne ljekovitosti… Blagodati ovog voća mogle bi se unedogled nabrajati, a mi ovom manifestacijom želimo ukazati na vrijednost smokve u našoj gastronomiji, kulturi i tradiciji. Bilo je to najbolje izdanje Fešte smokve i smokvenjaka dosad, poručili su iz Turističke zajednice Barbana.