Istrida je jedina tvrtka koja na području Limskog kanala uzgaja pedoće i oštrige. Iskoristili smo pripremu za vađenje oštriga za potrebe Dana limskih oštriga te se uputili na more gdje smo iz prve ruke svjedočili cijelom procesu. Vlasnik porečke tvrtke Istrida Emil Sošić pojasnio nam je na brodu kakva je danas u Istri situacija oko uzgoja školjkaša. 

-Uzgoj dagnji je u zadnje dvije godine u Istri srozan. Od početka korone pao je  entuzijazam kod kolega uzgajivača. Neki od nas su nastavili jer kao i u poljoprivredi, tako i akvakulturi, proizvodnja ne smije stati. Morate imati veliku školjku da bi ona napravila mlađ koja će se uloviti i koja će biti za budući nasad, ističe Sošić. Objašnjava i zašto je danas u Istri malo mlađi. Veli da je potrebno imati više “zrele” robe komercijalne veličine da bi one bacile puno mlađi.  Drugi razlog je promjena temperature vode. Isto tako, naveo je kako bi bilo dobro kada bi Istarska županija brendirala oštrige s Limskog kanala.

Više u narednim minutama.