Najljekovitije voća na svijetu je šipak ili nar, mogranj, lokalno pomigranaj ili pomižrana. Domovina mu je Azija, a u Europi, gdje ga je kroz dugu povijest imao tko donijeti, uspijeva na cijelom Sredozemlju. U Istri se gaji uz more, i na mikroklimatima unutrašnjosti gdje je sve zastupljeniji.

Nutricionisti tvrde kako je nar ili šipak prava riznica zdravlja; sadrže najviše vitamina C zatim B1, B2, B3, B5, B6 ima fosfora, kalcija, kalija, željeza…Nekad se po zdravlje odlazilo u vrt i mi krenusmo.

Tradicija postoji,primjeri dobre prakse također, nema problema niti sa sadnicama, jer rasadničari proizvode dovoljne količine, a kasna jesen i zima pravo je vrijeme za sadnju.

Šipak, ta sredozemna stablašica ili grm zaštitno je voće Rovinja. I ondje se gaje u vrtovima i parkovima. Krase i dva kružna toka na ulazu u grad, s baljanske i kanfanarske strane.

Skupina dizajnera je kod izrade vizualnog identiteta posegla za raspuklim narom koji se u srednjem vijeku nalazio u rovinjskom grbu. Crvene bobice šipka podsjećaju na tlocrt rovinjske starogradske jezgre.  Na različitost i bogatstvo djelatnosti asociraju bobice u raspuknutom naru na logu rovinjskog Pučkog učilišta.