Teško da možete zamisliti Vodnjan bez njegove uljare, ali i velikog vinskog podruma kraj željezničkog kolodvora. Pod okriljem tvrtke Agroprodukt ova dva pogona daju izvrsne i nagrađivane proizvode. Vinarija Medea proizvodi vina još od šezdesetih godina prošlog stoljeća, a veliki zaokret doživjela je 2010. godine.

Enolog Marko Krstačić pojašnjava nam da njihovo vino nastaje na 60 hektara vinograda na samom jugu Istre. Uzgaja se naravno malvazija, zatim merlot, teran, cabernet sauvignon, chardonay te manje količine refoška i syraha. Objašnjava nam da su većinom njihovi vinogradi mladi ili pomlađeni s navodnjavanjem, ali su sačuvali i jedan stari vinograd na lokalitetu Montiron koji daje autohtonu staru istarsku malvaziju.

– Taj je vinograd podignut osamdesetih godina i tamo imamo jedan potpuno drugačiji način uzgoja. Tamo se uzgaja malvazija jednog osobitog karaktera, pojašnjava nam Krstačić. Drugi njihov ponos je nasad na Punta Greci na samom jugu Istre. Više o njihovoj filozofiji rada u prilogu.