Na posljednjim Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva nedavno održanima u Puli predstavio se Tvrtko Matijević iz tvrtke Bee Leonitus s proizvodima od pčelinjeg otrova. Prije svega radi se o kremama s udjelom pčelinjeg otrova koje pomažu protiv bolova, ali i kremama za lice.  

-Andrija Štampar je svojom analizom potvrdio da radimo jedan od najkvalitetnijih pčelinjih otrova u svijetu. S tom tehnologijom napravili smo veliki boom. I onda smo rekli da nećemo izvozili čistu sirovinu, nego ćemo raditi proizvode koji su sada zastupljeni u ljekarnama i brojnim trgovinama, ističe Matijević koji je razvio jedinstvenu tehnologiju izvlačenja pčelinjeg otrova.

Ima 100 svojih košnica i još 100 kooperanata u cijeloj Hrvatskoj koji proizvede pčelinji otrov po njegovoj tehnologiji. Godišnje uspiju proizvesti 10 kilograma pčelinjeg otrova.

-Tehnologijom ‘kupole’ vadimo na 10 košnica 3-4 grama za 25 minuta, a u sezoni od 15. travnja do 15. rujna svakih 4-5 dana. Kupole su moja inovacija nakon godine i šest mjeseci istraživanja i jedino ih mi u svijetu koristimo, a cilj im je zadržavanje feromona i privlačenje pčela na svjetlo, ističe ovaj magistar agronomije iz Zagreba.

Inače, pčelinji otrov je gusta tekućina koju pčela proizvodi unutar tijela. U medicini se koristi već dugi niz godina u liječenju raznih bolesti, a takav način liječenja nazivamo apiterapija. Proizvode ga mlade pčele do 18. dana života, a koriste ga u obrambene svrhe kao zaštitu od opasnosti. U slučaju napada, pčela ispušta otrov u količini od 0,3 do 0,5 mg. Otrov ima specifičan miris i gorki okus, a aktivniji je čak 30% od zmijskog.

Više o pčelinjem otrovu pogledajte u idućim minutama.