Početkom travnja pušten je u rad sustav javnog navodnjavanja Červar Porat-Bašarinka  te je počelo punjenje akumulacije „Mateši“. Projekt je to koji je vrijedan 121,5 milijun kuna, na obilježavanju njegova dovršetka prisustvovali su ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, istarski župan Boris Miletić, izaslanik i posebni savjetnik ministrice poljoprivrede Mario Bratulić, zamjenik župana Tulio Demetlika, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

Sustav navodnjavanja Červar Porat-Bašarinka nalazi na području grada Poreča i općine Tar-Vabriga, a obuhvaća 555 hektara bruto poljoprivrednih površina. Projektiranje je započelo 2010. godine, a lokacijska i građevinska dozvola ishođene su 2018. godine. Projekt se provodi iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. kroz investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja.

Velik dan za Istru

„Svaka kuna koju ulažemo u projekte navodnjavanja znači povećanje efikasnosti u poljoprivrednoj proizvodnji što nam je bitno kako bi Hrvatska smanjila svoju ovisnost o uvozu poljoprivrednih proizvoda. Zato i ovaj sustav navodnjavanja, drugi u Istri, bit će, siguran sam, iskorak u tom smjeru da istarski turizam i istarska potražnja tijekom cijele godine budu u većoj mjeri zadovoljeni ponudom proizvoda iz poljoprivredne djelatnosti“, rekao je ministar Ćorić.

Puni se vodom vodu s izvorišta Gradole

„Ovo je doista veliki dan za Istarsku županiju, posebice za naše poljoprivrednike. Opredijelili smo se za izvrsnost u našoj županiji, a poljoprivredni proizvodi važan su dio našega brenda. Uslijed klimatskih promjena, poljoprivrednici ne mogu ovisiti o padalinama i upravo ovakvim sustavom navodnjavanja omogućit će se veća kvaliteta, veći prinosi i veća sigurnost za istarsku poljoprivredu“, naglasio je župan Miletić podsjetivši da je Istarska županija, kao prva županija u Republici Hrvatskoj, 1998. donijela Plan navodnjavanja.

S otvaranja sustava navodnjavanja – ministar Ćorić sa županom Miletićem

Generalni direktor Hrvatskih voda Đuroković podsjetio je da su prije tri godine ugovoreni radovi, a sukladno roku i dovršeni te je trenutno u tijeku probno punjenje akumulacije Mateši.

Jezero zapremine 865 tisuća kubičnih metara

„Na ovom području nema baš raspoloživih količina vode, pa je jedino što je bilo moguće vodu s izvorišta Gradole, kada nema potrebe turističkog sektora, privremeno skladištiti u ovakvoj akumulaciji. Ovo je jezero zapremine 865 tisuća kubičnih metara i punit će se od listopada do svibnja. Sve to će omogućiti navodnjavanje više od 500 hektara i bit će prostora i za male i za velike proizvođače. Izgrađeno je i 230 priključaka na 22 kilometara tlačne mreže pa svatko ovdje sada ima šansu proizvoditi bolje i kvalitetnije. Ovo je samo mali dio ukupnog ulaganja. I ostali od ukupno 17 projekata navodnjavanja idu vrlo uspješno“, kazao je Đuroković.

U Istru uloženo 1,2 milijarde kuna kroz program ruralnog razvoja

“Sve činimo kako bismo stvorili održivu poljoprivrednu proizvodnju ne samo u našoj županiji nego u cijeloj državi. Radi se o desecima tisuća hektara. Kroz ovaj i slične projekte u Istru kroz mjere ruralnog razvoja je zadnjih nekoliko godina uloženo više od milijardu i 200 milijuna kuna”, naglasio je izaslanik ministrice poljoprivrede Bratulić.

Vrijedni radovi

Podsjećamo, ukupna vrijednost projekta iznosi 121,5 milijuna kuna s PDV-om, a davatelj potpore je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, 85 % sredstava osigurano je putem Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a 15 % iz državnog proračuna dok se neodobreni/neprihvatljivi troškovi podmiruju putem proračuna Hrvatskih voda i Istarske županije.

Izvođač radova je Zajednica Vodoprivreda d.o.o. Buzet i Vodotehnika d.d. Zagreb, a trajali su 36 mjeseci. Nadzor su izvršili Promacon d.o.o. Bjelovar i Opatija Projekt-Hidro d.o.o. iz Opatije.