Niču novi nasadi trešanja u Istri. Pohodili smo plantažicu od 200 četverogodišnjih stabala uz cestu Vodnjan-Pula, te mjesto koje trešnji duguje ime. Čerišnjevica se zove.

Čerišnje iz Čerišnjevice

Od mjesta Čerišnjevice gotovo do susjednog Grdosela još u drugoj polovici prošlog stoljeća bila je aleja trešanja. Trešnje su rasle na svakom štradunu, uz svaku parcelu… svugdje. Danas ima malo ljudi, a trešnje, one koje su ostale u dubokoj su starosti. Međutim, i ovog će proljeća stanovnici i njihovi gosti ipak ubrati plodove s nekoliko starih, ali i mladih trešanja, jer sadi se. Vratit će se čerišnja doma u Čerišnjevicu.

Nikad je bilo ljudi i čerišanj, a danas ni ljudi, ni čerišanj. Već odavna suše stabla. Krivac? Traktor – najvrijedniji član obitelji i poljoprivredni stroj.

Kolega iz Radio Istre, Zvjezdan Jurcola poradi traktorske opasnosti u trešnjiku u Čerišnjevici koristi motornu kopačicu, natapanje kap na kap i primjenjuje sve tehnološke novine u uzgoju ove zaboravljene voćke.

Čerišnjevica

U jednom od najvećih maslinika Oleum Marisa podno Vodnjana, vlasnici su onako poradi tradicije, znatiželje pa i korisnosti, posadili deset redova po dvadeset trešanja.

Novi nasadi trešanja na Kaldirštini, u Čerišnjevici, podno Vodnjana, pa i drugdje, manje od tisuću mladih stabala kap su u moru, no i to se more sastoji od kapi. Možda se još nešto nakapa u skoroj budućnosti.