Na 28. Smotri ekstra djevičanskog maslinovog ulja i 28. Smotra vina južne Istre i 3. “Zlato Istre 2022”, koja se držala proteklog vikenda, slavila je vodnjanska uljara San Antonio. Naime, šampionsko mjesto odnijelo je najbolje ocijenjeno ekstra djevičansko maslinovo ulje autohtone sorte istarska bjelica Stancije St. Antonio d.o.o. Ovo je ujedno i najbolje ekološko maslinovo ulje kojih je na natjecanju sudjelovalo 13. U ukupnom poretku drugoplasirano je ulje sorte vodnjanska buža “Oleum Maris” d.o.o., a trećeplasirana je Uljara Baioco sa sortom istarska bjelica. Od ukupno 67 uzoraka maslinovih ulja, 61 ih je zasjalo zlatnim sjajem, dok je srebrnih bilo 5.

 

Uzorci maslinovih ulja ove dugogodišnje tradicionalne manifestacije već treću godinu konkuriraju i na O.L.E.A.-inom 11. međunarodnom natjecanju „Zlato Mediterana 2022″. Ta je poveznica ostvarena jer senzorsku analizu provodi upravo udruga senzornih analitičara O.L.E.A. – Organizzazione Laboratorio Esperti Assaggiatori iz Italije – Organizacija Laboratorija za stručnu degustaciju. Kemijske analize rađene su u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije.

– Ove godine sudjelovalo je 67 uzoraka maslinovog ulja iz cijele Istre od kojih nikad tako velik udio zlata, njih 61, kazala je predsjednica Udruge Agroturist Ester Geissa Đurić. Zahvalila je na suradnji svim izvođačima analiza i naglasila da se raduje jačanju suradnje u s O.L.E.a.-om u smjeru okupljanja ekspert kušača u Vodnjanu.

 

Voditelj panela O.L.E.A.-e Girgio Sorcinelli naglasio je iznimnu kvalitetu i opisao mirisno okusna svojstva ovogodišnjih ekstra djevičanskih maslinovih ulja u kojima prevladava zelena voćnost po maslini sa zelenim naznakama na travu, artičoku i badem i da se ovakav aromatski profil ulja može koristi sa svim jelima. Predsjednik O.L.E.A-e Renzo Ceccacci pozvao je sudionike na dodjelu priznanja 11. Zlato Mediterana 21. svibnja u Fano jer su osvojili mnoga od prva tri mjesta unutar svih 6 kategorija na ovom međunarodnom natjecanju maslinovih ulja cijelog Mediterana. Ističe da se raduje daljnjoj suradnji u razvoju kušanja i prepoznavanja vrhunske kvalitete.

Naime, od srijede do subote u Vodnjanu je održan tečaj za kušače djevičanskih maslinovih ulja prema standardima Međunarodnog vijeća za maslinovo ulje C.O.I. u izvedbi O.L.E.A.-inog tima kojem su prisustvovali ugostitelji, chefovi, gastro novinari, maslinari i vlasnici uljara koji su prepoznali važnost razvoja vlastite ekpertize kušanja ulja. U subotu je potvrdu o ovoj sposobnosti ostvarilo 27 polaznika iz Istre, ali i ostatka Hrvatske.