Krajem travnja održao se prvi međunarodni sajam poljoprivrede i pčelarstva u Istri – AgroTerra Istra 2022. u Pazinu. Prva veća manifestacija u Istri prokazala je da su ljudi željni događaja, druženja i daljnjeg razvoja života te gospodarstva u svim smislima.

Ovo je sajam s ciljanom tematikom koja trenutno svih interesira: kako proizvesti svoju hranu, kako proizvesti više poljoprivrednih proizvoda, kako ih što bolje plasirati, kako brendirati i nastupati na tržištima, ta i mnoga druga pitanja.

 

„Ideja o sajmu rađala se u najgore razdoblju za vrijeme trajanja pandemije korona virusa, a realiziran je za vrijeme trajanja rata u Ukrajini. To je bilo više nego izazovno, no nismo odustali jer vjerujemo u ideju, važnost sajma za širu regiju i u naš rad.  Sajam je mjesto susreta, mjesto sklapanja poslova, ali tu nastaju i prava prijateljstva te temelji za buduće projekte, partnerstva, a možda i nove smjernice razvoja poljoprivrede,“ naglasio je direktor sajma Marko Londero.

Gradonačelnica Pazina Jašić kazala je da će srce i iskustvo prakse  pomoći da svake godine manifestacija bude sve bolja.

“Upravo u vrijeme pandemije, rata u Ukrajini te sada U postpandemijsko vrijeme sve smo više svjesni da moramo voditi brigu o razvoju poljoprivrede te u važnost uključivanja mladih u razvoj poljoprivrede, kazala je pazinska gradonačelnica i najavila podršku Grada Pazina privatnim i javnim inicijativama u poljoprivredi.

Istarski župan Boris Miletić čestitao je direktoru sajma Marku Londeru i nazočnima koji su podržali sajam.

„Razvoj poljoprivrede u Istri ide u tri segmenta; prvo je zaštita autohtonih proizvoda, drugo je kako spojiti tržište i poljoprivredu te treći segment je važnost izvrsnosti jer vrhunskom kvalitetom možemo jedino biti prepoznatljivi na tržištu i u svijetu. Tu ide zasluga našim proizvođačima koji se u sva tri segmenta itekako snalaze i dalje razvijaju, kazao je župan.

Poseban savjetnik ministrice poljoprivrede Mario Bratulić iskazao je podršku sajmu od samih početaka ideje.

“Ovaj sajam je prvi nakon dvije duge krizne godine i nadamo se svi da će se sada pokrenuti jedan val pozitivnih događanja i manifestacija, poručio je.  Bratulić je, uz pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije, dr.sc. Ezia Pinzana i predsjednika Ceha za poljoprivredu Obrtničke komore Istarske županije Deana Matića, bio i govornik na okruglom stolu koji donosi novosti na temu “Strategija razvoja poljoprivrede do 2030., Program ruralnog razvoja RH“ koja je sada u tijeku.

Važnu podršku sajmu iskazala je Obrtnička komora Istarske županije.  Obrtnička komora je svojim članovima omogućila sufinanciranje izlagačkog mjesta u visini od 50% vrijednosti zakupa.

„Smatramo da istarska poljoprivreda može osigurati domaće i turističke potrebe naše Istre i predstavlja vrlo značajnu granu Istarske županije. No, moramo svi zajedno raditi na stvaranju buduće strategije razvoja poljoprivrede. Poljoprivreda, uz turizam, mogla bi biti jedna od glavnih grana koje su nositelji razvoja Istarske županije“, stav je Obrtničke komore Istarske županije.

Na oko 5.000 metara kvadratnih ukupne izložbene površine, okupilo se oko 100-tinjak izlagača. Nudilo se tu poljoprivrednog alata, strojeva, traktora, automobila, cvijeća, sadnica, voća i povrća, suhomesnatih proizvoda, proizvoda od mlijeka, meda i proizvoda za pčelare, čajeva i drugih proizvoda.

AgroTerra Istra nastavlja raditi na razvoju sajma i pripremi za 2023. godinu. Bit će to mjesto okupljanja i razmjene informacija te poticanje poljoprivrede što je vrlo bitno, posebno u kriznim godinama.