U Istri otvoreno 30. izdanje poznatog svjetskog vinskog ocjenjivanja Concours Mondial de Bruxelles. Najprestižnije svjetskog natjecanje Concours Mondial de Bruxelles u Istri je okupio 320 ocjenjivača iz čak 50 zemalja koji će do nedjelje, 14. svibnja, u porečkoj dvorani Žatika ocijeniti 7.504 vina, među kojima je više od 220 uzoraka iz Hrvatske.

„Ovo je povijesni trenutak za Hrvatsku i Istru. Istra je mala vinska regija s vrhunskim vinima među kojima posebno mjesto zauzimaju naše autohtone sorte malvazija i teran, dobitnici brojnih međunarodnih nagrada. Vjerujem kako će se na ovom najznačajnijem globalnom ocjenjivanju i brojna hrvatska vina okititi odličnim ocjenama“, rekao je na ceremoniji otvorenja u dvorani Žatika Luka Rossi, predsjednik Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre koja se punu godinu pripremala za ovo jedinstveno domaćinstvo i za sudionike ocjenjivanja pripremila sjajan program kako bi doživjeli najljepše što Istra nudi.

„Biti domaćinom jednog od najvećih svjetskih ocjenjivanja vina za sve nas je velika čast i ponos. Puno je asocijacija koje se vežu uz Istru, a jedna od njih je svakako vino, kao i bogata eno-gastronomska ponuda, koja je, nakon prirodnih ljepota, drugi po redu motiv dolaska brojnih gostiju u naše krajeve. Vino je još u antičkim vremenima igralo važnu ulogu u Istri, koja je danas naširoko poznata po svojim vinogradima, vinskim cestama i podrumima, te iznimnoj kvaliteti vina. Kao što uvijek ističem, premali smo da bismo bili prosječni i zato težimo izvrsnosti u svemu što radimo, što se pokazalo kao dobitna kombinacija i u ovoj našoj vinskoj priči“, poručio je istarski župan Boris Miletić.

Promocija hrvatskog turizma

Zadovoljstvo domaćinstvom nije krio ni Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice istaknuvši kako su se Poreč i Istra našli u prestižnom društvu destinacija koje imaju priliku ugostiti jedno od najvećih svjetskih ocjenjivanja vina.

„Hrvatska je idealan domaćin ovog događanja ponajprije zbog svoje duge tradicije proizvodnje vina koja ujedno predstavlja identitet i kulturu naših brojnih regija, od obale do kontinenta naše zemlje. Siguran sam kako ćemo svi zajedno znati iskoristiti ovu priliku u daljnjoj promociji hrvatskog turizma, ali i razvoju hrvatske enologije, koja iz godine u godinu postaje sve kvalitetnijom i prepoznatljivom među vrhunskim poznavateljima vina“, rekao je Staničić. 

Dobrodošlicu ocjenjivačima i predstavnicima Concours Mondial de Bruxellesa poželio je i porečki gradonačelnik Loris Peršurić, a Dragan Pujas, predsjednik Uprave Plave Lagune, dugogodišnjeg partnera Vinistre rekao je kako mu je iznimno drago da se ovo događanje odvija u predsezoni, jer i u ovoj turističkoj tvrtki gostima daju vrhunski doživljaj tijekom čitave godine.

Veliko priznanje istarskim i hrvatskim vinima

Izbor Istre za jubilarno 30. izdanje Concours Mondial de Bruxellesa veliko je priznanje istarskim i hrvatskim vinima, a predsjednik ocjenjivanja Baudouin Havaux potvrdio je zadovoljstvo odabirom ovogodišnje destinacije.

„Iznimno smo sretni što se jubilarni 30. Concours Mondial de Bruxelles održava u Istri. Cilj ovog ocjenjivanja je odražavanje trendova na tržištu, a Hrvatska je zemlja s dugom poviješću i s rastućim potencijalom u svijetu vina. Više nego ikad prije vino je postalo integralni dio turizma, a ocjenjivanje će ocjenjivače upoznati s najljepšim dijelovima ove vinske regije u kojoj se kombiniraju impresivni krajolici, vrhunska kuhinja i kvalitetna vina“, istaknuo je Havaux.

Svako izdanje Concours Mondial de Bruxellesa je jedinstveno. U prosjeku se tijekom tri dana ocjenjivanja otvori više od 10 tisuća boca iz čitavog svijeta, njegova neovisnost, strogi proces selekcije i implementirani protokol kušanja pružaju sigurnost potrošačima koji s punim povjerenjem mogu kupovati nagrađena vina.