Kako bi se potrošači bolje upoznali s proizvodnjom meda, organiziran je Tjedan meda u okviru platforme Domaće web tržnica. U manifestaciju se uključilo jedanaest proizvođača iz cijele Istre. Cilj organizacije je predstavljanje domaćih proizvođača meda, gdje kupci mogu doći i osobno vidjeti kako teče postupak proizvodnje meda.

Kako je prošlo lipanjsko vrcanje meda provjerili smo u Štinjanu gdje se nalazi OPG Bulić. Miro Bulić pčelarstvom se bavi već 27 godina, a kako južni dio Istre nije jako atraktivan za pčelarenje, svoje pčele seli na pašu diljem Istre.

Kako izgleda vrcanje meda pokazao nam je Marčelo Melon iz Umaga.

– Oduzima se iz zajednica med koji je zreo. Treba biti minimum 70 posto zatvoren s tankim filmom voska. Pčele ne nose med, one sabiru nektar s cvjetova, otkriva nam ovaj pčelar.

Više u prilogu…