Zbog izvanrednih okolnosti i poplava, prošle godine sajam i stočarska izložba u Slavonskom Brodu nisu se održali, ali ove godine tradicija se nastavlja. Na sajmu je sudjelovalo sedamdesetak izlagača iz pet županija. Ovogodišnji partner sajma bila je Istarska županija.
Razgovaralo se o suradnji između županija. Slavonija ima kvalitetnu sirovinu koja može podržavati i upotpuniti kvalitetu istarskog pršuta, a Istra je regija koja Slavoniji može otvoriti turističko tržište za slavonske proizvode.

Milan Antolović, pročelnik Upravnog Odbora za poljoprivredu Istarske županije ističe kako obzirom da Istra čini jednu trećinu hrvatskog turizma, Slavonija ima veliko tržište na području Istre ako se dobro organizira.

– Naša obaveza je da iz politike regionalnih vlasti pomognemo proizvođačima da se povezuju s potrošačkim organizacijama i da na taj način budu u funkciji napretka svih županija, a tako i Brodsko-posavske i  Istarske županije, kazao je.

Istrijani su prezentacijom pokazali mali presjek najboljeg što Istra nudi.

– Istra je vrlo daleko otišla u smislu razvoja lokalnog proizvoda koji je održiv, ali isto tako koji je i autohton, koji u sebi sadrži ne samo marljive ruke istarskog seljaka već i ljubav prema prirodi, održivost i nekakvu konkurentnost koja se ne može ničim zamijeniti, govori Vlasta Radoičić, savjetnica za ekološku proizvodnju Istarske županije.

Drugog dana sajma predviđenog za stočarsku izložbu, Istrijani su pokazali najbolje što imaju. Istarska županija je po prvi puta organizirano nastupila sa svih  pet autohtonih pasmina. Posjetitelji su mogli vidjeti  istarskog magarca, istarsku kozu, istarske ovce, boškarina i istarskog goniča. Na nacionalnoj izložbi pasa članovi kluba Istarski gonič osvojili su šest nagrada sa kratkodlakim i oštrodlakim istarskim goničima. Najveću pozornost posjetitelja sajma privukao je boškarin obitelji Terlević.