U istarskim se vinogradima pojavila opasna bolest vinove loze. Zlatna žutica širi se vrlo brzo, a trsi ostaju bez ploda. Zlatna žutica prvi se put pojavila u jugozapadnoj Francuskoj 1955. godine. Danas je proširena u gotovo svim vinogradarskim zemljama Europe.

Prva pojava u Hrvatskoj zabilježena je 2009. godine. Istarski vinar Eliđo Pilato primjetio je da nešto nije u redu s trsima prošle godine, međutim, nije znao o čemu se točno radi.

Zlatna žutica je karantenska bolest vinove loze, a opasna je iz razloga što se jako brzo širi. Glavni simptom je što trsi ostaju bez roda. Do širenja dolazi pomoću jednog insekta koji se zove amrički cvrčak. Cvrčak je veličine 5 do 6 milimetara i širi bolest sa zaraženog na zdravi trs – objašnjava dr.sc. Marijan Bubola s Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča.

Održali smo nekoliko edukacija vinogradara, imali smo predavanja i radionice na otvorenom gdje smo proizvođače poveli u vinograd i pokazali na licu mjesta simptome i što trebaju raditi po pitanju zlatne žutice.

Ako u vinogradu ima mali postotak zaraženih trsova, onda se krče samo ti pojedinačni trsovi, a ako je zaraženo više od 20 posto trsova, vinograd treba krčiti u potpunosti. Tada je zaraza toliko velika da se više ne može držati pod kontrolom i takvi vinogradi su već dovedeni pred odumiranje.