Šampioni ovogodišnje medulinske smotre maslinova ulja Ulika su Stancia San Antonio d.o.o., OPG Zubin, Diego Zubin, i OPG Matteo Belci.  Njima su kod medulinskog Malina na vitar dodijeljene su nagrade jer zbog epidemioloških mjera ni ove godine nije bilo moguće održati tradicionalnu maslinarsku manifestaciju Ulika. No, iz udruge Ulika  smatrali su da ipak treba nagraditi trud maslinara i uljara, koji su i ove godine na smotru  poslali 33 uzorka svojih ulja.

 

Od poslanih uzoraka  bilo je 16 zlatnih, od kojih tri šampiona, 9 srebrnih, 3 brončana, 3 ekstra djevičanska maslinova ulja i 2 djevičanska maslinova ulja.

Načelnik Općine Medulin Ivan Kirac istaknuo je kako je prošla godina bila izuzetno zahtjevna za sve proizvođače, obzirom da je  maslinu pogodio snijeg i mraz u travnju, a zatim je cijelo ljeto bilo izrazito sušno, te ne čudi i manji odaziv maslinara na smotru, čak i  pandemiji korona virusa usprkos.

Ovogodišnji šampion tvrtka Stancija San Antonio osnovana je 2008. godine u Vodnjanu, a  već 2009. su posađene prve masline. Ukupno obrađuju  7000 stabala maslina, koje su u ekološkom uzgoju, a ulje je ekološki certificirano svjetski priznatim certifikatom, od kojih su najpoznatije buža ženska vodnjanska, karbonaca, istarska bjelica i leccino.