Masline iz ekološkog uzgoja ubrane na stanciji San Antonio u Vodnjanu, koje se prerađuju u jednoj od najmodernijih uljara u Hrvatskoj, osvojile su stručni žiri na čak tri natjecanja proteklog vikenda. Monosortna Istarska bjelica sa Stancije San Antonio proglašena je šampionskim uljem u Medulinu, Vodnjanu i Krasici.
Tri puta najbolji na tri različita natjecanja, poručuju iz te uljare u vlasništvu obitelji Marjanović.

San Antonio ekstra djevičansko maslinovo ulje osvojilo je sveukupno 13 nagrada, a Stancija, na kojoj se nalazi 7000 stabala maslina u ekološkom uzgoju, već godinama niže uspjehe. Ulje je ekološki certificirano svjetski priznatim certifikatom, a dolazi iz maslinika smještenih na 100 metara nadmorske visine i oko 2000 metara udaljenih od mora.

“Masline sorte Istarska bjelica se beru krajem rujna i početkom listopada, berba je ručna, uz pomoć rukavica kako bi se izbjegla šteta na plodu masline jer svaka šteta uzrokuje truljenje ploda, a truljenje šteti ulju, povećava se količina masnih kiselina te opada kvaliteta. I maksimalno se čuva plod. Takva ulja su pikantnija, jačeg intenziteta mirisa i ukusa, što znači da su veoma bogata polifenolima, pojasnio je Marijan Marjanović, direktor uljare.

Nagrade za šampionsko ulje koje stižu u Vodnjan na Stanciju San Antonio dolaze s 28. Smotre ekstradjevičanskih maslinovih ulja u Vodnjanu, s međunarodne smotre maslinara i uljara Ulika 2022. u Medulinu te s 25. Susreta Oleum Olivarum u Krasici.

“Maslinarstvo i uljarstvo moj su jedini posao, nisam hobista, što znači da se konstantno educiram i ulažem veliki trud i znanje u izvrsnost naših ulja. Ponovljivost je odavno moja vrlina koju dokazujem iz godine u godinu. Uz sebe imam odličan tim s kojim već šest godina ponavljam vrhunske rezultate. Dečki iz maslinika rade odličan posao u održavanju nasada, osobno nadgledam tijek vrhunske prerade, a cure na filtraciji, skladištu i pakiranju nisu ništa manje zaslužne za osvojene nagrade. Maslinarstvo i uljarstvo za mene ne predstavljaju samo posao, nego veliku ljubav i strast. Lude su kombinacije koje su se u subotu odvijale na tri završnice istarskih natjecanja, iako nas je iznenadila činjenica da baš na svakoj imamo šampionsko ulje. Nije čudno da sam osvojio zlata za sve sorte s kojima sam se prijavio na svim natjecanjima, ali biti šampion na svima je odlična vijest,  rekao je  Marjanović.

Rezultate svjetskih natjecanja u ovoj uljari tek očekuju. “Naš neprestani rad i usavršavanje, vrhunska tehnologija i personalizirani pristup svakoj preradi dali su ove godine posebno vrhunske rezultate, zaključio je vlasnik vodnjanske uljare.