U najmanjem gradu na svitu održan je po prvi put u Istri, ali i u Hrvatskoj, Festival industrijske konoplje. Ova biljka je nekada bila veoma zastupljena na našem području, a danas se polako vraća na istarska polja.

Sama ideja se razvila kad smo prije dvije godine započeli sa sadnjom industrijske konoplje na poljima u blizini Huma. Došli smo do zanimljive situacije da ljudi doista ne znaju što je to. Tako smo došli na ideju i napravili festival koji će ljudima pobliže objasniti što je to, koji su potencijali i prezentirati neke proizvode. Naša ideja je bila da se bavimo nekim činjenicama, da pokušamo predstaviti konoplju. Ne kao neki marketinški trik, nego stvarno što je. Pobrinuli smo se da dođu predavači koji imaju široko znanje o tome, koji znaju znanstvene činjenice, tako da plan je bio da šira javnost čuje o toj biljci, kaže nam Marin Krota iz Udruge Hum.

Veliki je potencijal biljke čije korištenje nije u potpunosti legalizirano. Od industrijske konoplje može se proizvesti oko 25 000 proizvoda, no zbog aktualne zakonske regulative proizvođači su ograničeni samo na korištenje sjemena. Ostalo se mora uništiti, zaorati na poljima ili zapaliti. Dok se zakoni ne promijene, proizvođači su osuđeni gledati kako uništavaju ono što se itekako da iskoristiti, a zadovoljiti se moraju tek sjemenkama.