U Vodnjanu su održani 11. Dani mladog maslinovog ulja. Svoja je ulja predstavilo stotinjak maslinara iz Istre, ali i iz šire regije. Osim ulja, posjetitelji su mogli kušati sir s maslinama, džem od maslina te sladoled od maslinovog ulja.

O vodnjanskom ulju se pisalo još od davnina, o njegovoj kvaliteti i o njegovim karakteristikama. Ova manifestacija koja je ove godine došla do svog jedanaestog izdanja ima za cilj promociju i mladog maslinovog ulja. Ovo je mjesto gdje se susreću potrošači i proizvođači maslinovog ulja i gdje kroz jednu vrhunsku gastronomiju pokušavamo prezentirati karakteristike pojedinih maslinovih ulja budućim potrošačima  –KLAUDIO VITASOVIĆ, gradonačelnik Vodnjana

Za sve one koji su došli kušati ulje, u tome su mogli zatražiti pomoć profesionalaca. Za taj dio su bili zaduženi senzorni analitičari maslinovog ulja iz Vodnjana i Rovinja.

Ulje kušamo na dva načina, prvo na miris onda na okus. Uzorak prethodno malo zagrijemo jer se ulje inače ocjenjuje na temperaturi od oko 28 stupnjeva. Na toj temperaturi ulje otpušta najviše mirisnih čestica. Kod kušanja na miris, prvo tražimo svježe zelene mirise koje smo ovdje i prezentirali. U svježem ekstra djevičanskom maslinovom ulju naći ćemo mirise trave, rajčice, voćne mirise, miris svježe pokošene trave, aromatičnog bilja i još niz drugih mirisa GORAN MÜHLSTEIN, senzorni analitičar maslinovog ulja