U trećoj epizodi istarskog poljoprivrednog magazina Agroistra vodimo vas na otvaranje novog sustava navodnjavanja u Kaznionici Valtura, donosimo priču o kaldirskim voćnjacima i otvaramo vrata poljoprivrednog imanja obitelji Vanđelić. Vodimo vas u restrukturirani vinograd na medulinskoj cesti pored Pule.

Obitelj Vanđelić krenula je s uzgojem maslina 2007. godine, a svoje imanje proširili su s dva na sedamdeset hektara te proširili proizvodnju na uzgoj voća i povrća. Kako bi smanjili štete koje uzrokuju razni kukci odlučili su se za ekstenzivan uzgoj peradi. Na taj se način rješavaju skakavaca, kornjaša, pipa i ostalih kukaca. U vinograd su smjestili mini ovce koje rješavaju sav korov.

Izgradnjom sustava navodnjavanja kaznionice u Valturi krenuo je projekt provedbe Nacionalnog projekta navodnjavanja u Istarskoj županiji. Otvaranjem sustava mogućnost navodnjavanja povećala se s četrdeset na četiristo četrdeset hektara. Projekt vrijedan šezdeset milijuna kuna financirali su Ministarstvo poljoprivrede s pedeset milijuna kuna, Istarska županija sa četiri dok je Ministarstvo pravosuđa osiguralo materijal vrijedan pet i pol milijuna kuna.

Na području Kaldirštine duga je tradicija uzgoja voća. Blaga klima pogoduje voćarstvu, kojim se u okolici bavi pedesetak obitelji. Zahvaljujući njima, Kaldir je postao najpoznatiji voćarski kraj u Istri, gotovo sedamdeset posto voćarske proizvodnje u Istri dolazi upravo iz tog kraja. Posjetili smo obitelj Rabak, čiji se voćnjaci protežu na desetak hektara.U raštrkanim voćnjacima, Rabakovi uzgajaju jabuke, kruške, breskve, nektarine, marelice, šljive i trešnje.Svoje proizvode većinom prodaju na vlastitim štandovima jer im je to naisplativije.

Za restrukuriranje vinograda na medulinskoj cesti povučena su sredstva iz Europskih fondova. Vinograd star gotovo trideset godina zamijenili su novim lozama malvazije s kompletnim sustavom za navodnjavanje. Novi nasadi malvazije i vodosprema vrijedni su više od tri milijuna kuna.