Povodom obilježavanja Svjetskog dana morskih kornjača iz Aquarium Pula u more su puštene dvije glavate želve – veća jedinka Maro i juvenilna jedinka Oliver – Raul. U Centru su ostale Ella Ravka, Martin i Mini Koko, dok je Karlo Albano preseljen u Safari park NP Brijuni u bazen.

Oliver – Raul je mlada glavata želva nađena 20. travnja 2021. u Medulinskom zaljevu u mreži stajaćici. Kornjaču je pronašao i od samog utapanja spasio ribar Luka Mezulić iz Medulina, a prvu pomoć su joj pružili biolog Neven Iveša (asistent na Fakultetu prirodnih znanosti Sveučilišta “Juraj Dobrila” iz Pule) te studenti Oliver i Raul (po kojima je dobila ime). Jedinka je bila pothlađena i malaksala, ali se nakon višednevne intenzivne skrbi u potpunosti oporavila. Oliver Raul je pri dolasku težio 2,3 kg, a procijenjena mu je starost od 2-3 godine.

Maro je primao antibiotike

Maro je veća glavata želva koja je u Centar stigla 18. srpnja 2020. godine. Pronađen je od strane turistkinje na otoku Korčuli. Ugovoreni veterinar Sergije Vilović ga je preuzeo te organizirao prijevoz do Veterinarske ambulante u Splitu. Veterinar Mario Gavranović obavio je prvi pregled i rendgensko snimanje koje je pokazalo prisutnost udice u jednjaku. Udica je manualno odstranjena bez operativnog zahvata. Jedinka je osim progutane udice imala poteškoća u održavanju plovnosti, ozljedu lubanje i poremećaj probave. Maro je svakodnevno primao antibiotike, vitamine i infuziju te je nekoliko mjeseci prisilno hranjen.

Tek se nakon 6 mjeseci postepeno počeo oporavljati, a u zadnjih mjesec dana boravio je u vanjskom bazenu Centra kako bi se navikao na uvjete u prirodi. Pri dolasku u Centar, Maro je težio 30 kg, dok danas teži 36 kg. Duljina oklopa mu je 67 cm, a procijenjena starost oko 15 godina. Projekt „Unapređenje oporavilišta za divlje životinje u Aquariumu Pula“ Aquarium Pula je oporavilište za kopnene i slatkovodne kornjače, guštere te neotrovne zmije dok je udruga Morski obrazovni centar Pula zadužena za skrb i liječenje morskih kornjača.

Službeno oporavilište

Kao službena oporavilišta natjecali su se na Poziv za dostavu projektnih prijedloga te smo u prosincu 2020. potpisali ugovor s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kojim se financira projekt „Unapređenje oporavilišta za divlje životinje u Aquariumu Pula“. Projekt sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda. Ukupna vrijednost projekta iznosi 6.844.232,13 kn, a sufinancira se 4.818.130,50 kn. Provedba traje do lipnja 2023. godine. U sklopu projekta Aquarium Pula će unaprijediti infrastrukturu oporavilišta za prihvat većeg broja jedinki. Ujedno će se poboljšati briga i skrb o životinjama te povećati kvaliteta nastambi za prihvat životinja raznih dimenzija.

Stručni kadar oporavilišta će se dodatno usavršiti te će se osigurati učinkovitiji prijevoz jedinki i provesti aktivnosti za postizanje veće samoodrživosti oporavilišta. Uz unapređenje uvjeta za spašavanje i rehabilitaciju jedinki, cilj projekta je edukacija i senzibilizacija šire javnosti, s naglaskom na edukaciju djece školskog uzrasta, iz Hrvatske i šire. Dugoročna namjera je postati regionalno prepoznato oporavilište za zbrinjavanje ugroženih životinja, promovirati potrebe očuvanja bioraznolikosti te biti stručna potpora za ciljane skupine vezane za zaštitu prirode, ali i za državna tijela kojima možemo biti vrijedna potpora za aktivnosti usmjerene ka zaštiti biološkog fonda.

Broj na koji se može prijaviti pronalazak ozlijeđene ili uginule morske kornjače je 112, tj. jedinstveni broj za hitne slučajeve.